Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08 13:39 - Уважаеми модератори,
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 4016 Коментари: 33 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Този постинг е реплика на постинга на едно "холандско лале"  в който   то "холандчето ме нарича еди чий си "питек" Това предисловие  не е да се жалвам, подобно на него , че го обиждам, че пътишествията му "сред звездите" са сън , или фантазии, че клечал денонощно над компа под различни профили, че от монолозите му личат комплексите 
от нощните напикавания и липсата на първите 7 години. Това съм го казвал в миналото, То ви се е оплакало, трили сте ме и си взимам поука. Няма да "обиждам" ранимата душица на ТО.

Та аз Путинопитекът питам Байдънопитека. 
Коя е в моментавтората по големина фракция в Европейския парламент

Не е ли партията на европейските социалисти? Канцлерът на най мощната/все още/ икономика в Европа, не е ли социалист?
Пак в Европейския парламент има ли  фракция на комунистите?
През 70 те възниква ли терминология от типа на Евросоциалисти, еврокомунисти
и не са ли те основните опоненти  на комунистическите партии   и до днес.
В края на краищата не са ли основни опоненти на Маркс Кауцки и компания, и не са ли те социалисти.
Байдънопитека ме клевети. Аз говоря за социалистическа икономика/а не за социалистическа държава, и ако съм употребил някъде последното е лапсус/ и я отъждестявам 
с ъс  социална Коренът и на двете думи е социум-общество. Тоест имаме политика в полза на обществото. В учебниците ясно е разграничено , кога говорим за социална/социалистическа /икономика и то е когато се преразпределя повече от 50% от БВП
Подобна икономика затваря ножицата между бедни и богати, намалява разликата между бедни и богати. Разликата между комунисти и социалисти е върху разбирането  за собствеността на средствата за производства ,  предметите на  труда.
Социалистите са за различни форми на собственост, но държат на преразпределението да е над 50% Тоест обществото е мажоритарен собственик на новосъздадения продукт.
Комунистите не конкретизират преразпределението но държат средствата за производство да са обществена собственост. И в практиката , когато управляват комунистите се стига до преразпределение на БВП далеч под 50%-особено в СССР
Тогава възниква терминът Държавен капитализъм. Тоест, в един не малък отрязък от време СССР е с капиталистическа икономика и това е период в който СССР се индустриализира и става втора икономика в света-за сметка на лишения, гладомор, ако щете. Комунистически СССР има в този период капиталистическа икономика, защото преразпределя в полза на основния капитал. И социалисти , и комунисти ,и десни са единодушни, че когато се преразпределя по малко брутен продукт икономиката 
върви нагоре. Въпросът е за цената. Капиталистът общо взето се интересува от печалбата, Комунистът от целта поставена на Конгреса, а социалистът от възпроизводството на работната сила-тоест от комфорта на наемника.
И капиталисти и комунисти са използвали полицейски  и военни сили , срещу протести организирани от социалисти. Протести в които имаме летални случаи. Първи май че чества заради  един такъв протест -в чикаго  работинчески протест е окървавен от полиция и нац гвардия. Става международен празник тази дата. Комунистите имат своите "първи май " също. В часност в България е окървавен протестът на тютюневите работници в Пловдив Те не стават срещу съществуващия строй , а срещу преразпределението на брутния продукт За сведение на ТО брутния продукт/новосъздадения продукт/ в голямата си част е заплатата плюс печалбата.
Тоест колкото по голямо преразпределение , толкова по високо заплащане и обратно.
Това е теорията. Една държава с пазарна икономика може да има социалистическо преразпределение , както и комунистическа държава  може да има  капиталистеско преразпределение. Капиталистическо идва от капитализирам.  И за това, не е никакъв проблем комунистическа държава да има капиталистическа икономика.
За хуманитарната криза:
Причините за хуманитарна криза са различни-земетресение, епидемия, климатични проблеми, огромна корупция и най често война-реална, икономическа
Украйна е определено в хуманитарна катастрофа-не криза, а катастрофа
Репликата ми за Куба и хуманитерна криза бе към линк, който ми бе пратен от Гетьо, който още в заглавието говореше за хуманитарна криза в Куба, нещо с което аз се съгласих веднага , но си позволих да обясня защо. Основната причина е финансовата и икономическа блокада на Куба от САЩ. Безпрецедентна блокада срещу островна държава граничеща с акваторията на САЩ
Колкото до хуманитарната катастрофа в Украйна , за мен и голяма част от хората е прокси-войната на САЩ срещу Русия. И когато говорим за срината градска част, не е лошо да прочетем докладите на Амнести Интернешъл, коите не са доклади на дружелюбна организация към Русия-дори напротив
Аз не един път съм казвал тук в блога, че превръщането на градските части в укрепления е военно престъпление според международното право.
Обстрелването на градски части с ракети и посипването с мини е военно престъпление.
Когато защитаваш град , се укрепваш извън него, а не в домовете на жителите му или други обществен и промишлен сграден фонд.  Мерзко е да казваш, че искаш да си върнеш Донецк например, а всеки ден да убиваш мирните жители на града 
И пак да се върнем към блокадата Ако продължат ученията на Китай по вода и въздух около Тайван, то и тези високоразвита икономика и симпатични  хора след време ще изпаднат в криза. Прост пример. Строителният бизнес в Тайван е под сериозен натиск.
Само от една на пръв поглед незначителна санкция-Китай спря да внася пясък на Острова.
А в Куба е проблем да се внасят много голям асортимент от стоки, защото вносителят веднага е застрашен от това да попадне в санкционния списък на най -мощната икономика , а и военна сила
За 

 


Гласувай:
9Следващ постинг
Предишен постинг

1. sorossadistfucking - Уважаеми, ВенциВалери. Не съм чел тва колониално лале, но
09.08 14:04
Мернах заглавието. То мотивира последни чувства и размисли по теб, такива като теб - мен...Без тях.
Аз така отговарям - с факти. Факти, признати и от тях, колко силна и мощна е Агресия намбар уан...
Макар да се пънат и гордеят като слуги на дявола и като роби на Робовладелецът на Африканци и индийци.
Белите роби са жалки равнопоставени на африканските, но със сменено пестоположение ВЪВ ВРЕМЕТО. Тези почернени бели отиват там откъдето африканите излязоха на светло.
ГРЕШНО Е ДА РАЗГОВАРЯШ С ДЯВОЛА И СЛУЖЕЩИТЕ МУ.
Но ти си хуманен християнин. А това е проблемно срешу колониалистите и техните слуги, надзиратели.
цитирай
2. vencivaleri1951 - Уважаеми,
09.08 14:48
Всеки е роб на двявола и брат на ангела, които са в нас. От там, че никой не е без грях. Кастанеда го е казал същото-всеки има в себе си добър и лош вълк. Човек е такъв в зависимост кой вълк храни . Аз бих добавил-повече храни, щото храним и двата вълка.
Доколкото самонабедилото се "лале" компилира по свой си начен написано в нета/той свое мнение няма, /а когато се опитва е некомпетентно/ аз споря с господстващото мнение на част от блогърите и списватели в други сайтове.
Въпросният разсъждава често за неща от които нищо не разбира Случаят днес е такъв


sorossadistfucking написа:
Мернах заглавието. То мотивира последни чувства и размисли по теб, такива като теб - мен...Без тях.
Аз така отговарям - с факти. Факти, признати и от тях, колко силна и мощна е Агресия намбар уан...
Макар да се пънат и гордеят като слуги на дявола и като роби на Робовладелецът на Африканци и индийци.
Белите роби са жалки равнопоставени на африканските, но със сменено пестоположение ВЪВ ВРЕМЕТО. Тези почернени бели отиват там откъдето африканите излязоха на светло.
ГРЕШНО Е ДА РАЗГОВАРЯШ С ДЯВОЛА И СЛУЖЕЩИТЕ МУ.
Но ти си хуманен християнин. А това е проблемно срешу колониалистите и техните слуги, надзиратели.

цитирай
3. vencivaleri1951 - Камарад...
09.08 14:53
Ami, ne t'inqui te pas ! Le couteau еst en bois
цитирай
4. blackpredator - еми,
09.08 15:16
et vous ne vous iinqutez pas!
et la tete de la calebasse est sculptee, dans du bois

гогокантропите..
цитирай
5. starforlife - Венци, Венци! Ти наистина ли не осъзнаваш как сам си го вкарва? М?
09.08 15:34
ОК!
На базата само на казаното от теб и в... да кажем 6 изречения, по-късно ще ти го покажа.
цитирай
6. krumbelosvet - Уважаеми колега Венци,
09.08 15:35
ТО толкова ти отстъпва по разум и ерудиция, че не заслужава да му се връзваш. И мене ме дразни нахалния примитивизъм, и понякога му отвръщам с няколко думи, но не си струва да се води обемна преписка.
цитирай
7. getmans1 - Вляза ли в твоя блог винаги се ока...
09.08 15:41
Вляза ли в твоя блог винаги се оказвам някъде където не съм искал да бъда

Ако пак прочетеш вчерашният си постинг и по-точно финалният абзац, линка който ти предложих и ОСОБЕНО коментари 10,11 и ПРОРОЧЕСТКИЯТ 12-ти, може и да ти светне защо всичко което ти се струпва на главата си е твое лично дело.

... ЗАЩОТО,
- макар в заглавието да пише „хуманитарна криза„ то, това не предполага да говориш за детска смъртност нито пък да се оправдаваш с търсене на корените и нейде из историята ... това най-малкото противоречи на идеята на отимистичният ти тон в постинга ресувайки героизма на Куба.
- Всъщност статията показва, че кубинците не искат вече да страдат и умират за РЕВОЛЮЦИЯТА или както ти високопарно си се изразил, отечеството си.

... Ако пък разбереш колко са арестуваните, досега и осъдените след тези протести - стотици, и то на срокове които тук не сме свикнали ... до 25 г. затвор ще ти ся изясни защо се съгласявам с теб, че „Лошо време е настанало, малцина четата но много пишат„

Вече не държа непременно на отговор от твоя страна, че на теб ти е сладко интрижка да има ... все пак ще ми кеф ако поне пак прочетеш онези коментари 10, 11 и 12 ... и статията.
цитирай
8. vencivaleri1951 - виж гоче
09.08 15:47
Това, че можеш да истриеш постинг, профил го знам. Присъствието ми тук не е от такова значение както си мислиш. Моите 200 думи аз мога да ги напиша навсякъде.
Ако трябва и на бял лист хартия. За теб би било ужасно , ако не сееш простотиите си.
Сей сеячо!


starforlife написа:
ОК!
На базата само на казаното от теб и в... да кажем 6 изречения, по-късно ще ти го покажа.

цитирай
9. marana69 - ...Венцоо..ама,ТО, СВЕТОВНА ИНТРИГА, станало...бе хора...
09.08 16:01
ти,се превърна ,като Хубавата Елена, Бой се води, за теб..
и, твоето ЕЛеийно Слово...

венци, знаеш ли, правиш, една капитална грешка, не, не идва от капитал )
/ която, не ти отива, на научният стил, да го кажем..
мой друг...Не хвърляй Бисерите , на СвИнИтИ ..Хр Розенкройцер...

обясняваш се с разни )

ето това, не ми харесва, в този..т н ''вечен'' Српски...бълвоч..


кой, къде, какво, налисал и..какво, прочел из БЕЗКРАЙНИЯТ Гугъл..
алооо, вие сте, станали за смяххх, отдавна..
да си, говорите..нон стоп.. с ТВ..лалаВизора даа.гошо..

задай му, поне контра Въпрос на Гетю, или на Батко от Ниската земя

защо КУБА , търпи вече 60г тежка БЛОКАДА..от ВЕЛИКИТЕ АМЕР САЩ.. ??

нали са Световна СИЛА, защо, не я ДЕМОКРАТИЗИРАТ..за ''нула време''...
ммммм ??


ето ти , ново поле за...бой..
цитирай
10. marana69 - ...нееее, тъкмо, на обратно, е ))) та,кой, те е канил..
09.08 16:04
габаркат се с вас, тук от 10г..тезз, и вие...подскачатее..)))
това се вижда на Екрана...
ТЕ , няма, да се 'променят'' на 70г, и кусур
като теб, гетьо...нали...

8. getmans1 - Вляза ли в твоя блог винаги се ока...
15:41
Вляза ли в твоя блог винаги се оказвам някъде където не съм искал да бъда
цитирай
11. vencivaleri1951 - Ma tete, mon malheur :)
09.08 19:13
blackpredator написа:
et vous ne vous iinqutez pas!
et la tete de la calebasse est sculptee, dans du bois

гогокантропите..

цитирай
12. vacsine - Френският ви на двама ви е велико...
09.08 19:35
Френският и на двама ви е великолепен. Все едно сте го учили с жените си.
цитирай
13. starforlife - ~ 9. vencivaleri1951
09.08 20:21
Ще имаш и обещаните 6 изречения по-късно.
Дори нека ги намаля до 5
А сега ще репликирам коментара ти до мен, че да си видиш пак нивото:
vencivaleri1951 написа:
виж гоче
Виж, Венци!
Поне запетайката пред обръщението постави, защото иначе наличието на следващата те прави смешен.

vencivaleri1951 написа:
Това, че можеш да истриеш постинг, профил го знам.
"Истриеш" се пише със "з", грамотнико. А втората запетайка прави изречението ти смешно.

vencivaleri1951 написа:
Присъствието ми тук не е от такова значение както си мислиш.
Че то и моето не е.
Половин година отсъствах и не понеже съм нямал възможност да намина вам, макар и с наличието на сериозни други не професионални ангажименти.
Да не говорим, че ти няма как да знаеш какво си мисля, но манталитет: социалната кожа си мениш, високомерният нрав не.

vencivaleri1951 написа:
Моите 200 думи аз мога да ги напиша навсякъде.
Ако трябва и на бял лист хартия. За теб би било ужасно , ако не сееш простотиите си.
Сей сеячо!
Ето го отново манталитета ти: "За теб би било ужасно , ако не сееш простотиите си."


ОК, сега ти казвам следното:
От днес в продължение на една година ще се простащини (простотии е друго и ти си по тях) по твой адрес единствено във вторник (днес е вторник).
За да се убедиш, че не ти си правият и аз простащините ги сея изрично и нарочно.StarForLife™ ·idc=5533879~idp=18300985~090822~000-000·
цитирай
14. vencivaleri1951 - Ами то език, най добре и най-приятно с жена се учи
09.08 20:34
vacsine написа:
Френският и на двама ви е великолепен. Все едно сте го учили с жените си.

цитирай
15. vencivaleri1951 - Леле ...в очакване съм
09.08 20:51
starforlife написа:
Ще имаш и обещаните 6 изречения по-късно.
Дори нека ги намаля до 5
А сега ще репликирам коментара ти до мен, че да си видиш пак нивото:
vencivaleri1951 написа:
виж гоче
Виж, Венци!
Поне запетайката пред обръщението постави, защото иначе наличието на следващата те прави смешен.

vencivaleri1951 написа:
Това, че можеш да истриеш постинг, профил го знам.
"Истриеш" се пише със "з", грамотнико. А втората запетайка прави изречението ти смешно.

vencivaleri1951 написа:
Присъствието ми тук не е от такова значение както си мислиш.
Че то и моето не е.
Половин година отсъствах и не понеже съм нямал възможност да намина вам, макар и с наличието на сериозни други не професионални ангажименти.
Да не говорим, че ти няма как да знаеш какво си мисля, но манталитет: социалната кожа си мениш, високомерният нрав не.

vencivaleri1951 написа:
Моите 200 думи аз мога да ги напиша навсякъде.
Ако трябва и на бял лист хартия. За теб би било ужасно , ако не сееш простотиите си.
Сей сеячо!
Ето го отново манталитета ти: "За теб би било ужасно , ако не сееш простотиите си."
ОК, сега ти казвам следното:
От днес в продължение на една година ще се простащини (простотии е друго и ти си по тях) по твой адрес единствено във вторник (днес е вторник).
За да се убедиш, че не ти си правият и аз простащините ги сея изрично и нарочно.

цитирай
16. vacsine - Френският и на двама ви е великол...
09.08 20:55
vencivaleri1951 написа:
vacsine написа:
Френският и на двама ви е великолепен. Все едно сте го учили с жените си.


Вярно. Има си термин даже - sleeping dictionary
цитирай
17. vencivaleri1951 - Благодаря колега за подкрепата
09.08 22:04
Колкото и претенции да имам към мама, тате и Божето по отношение за мен, то сещайки се за "Гочето " q заставам в благодарствена поза


krumbelosvet написа:
ТО толкова ти отстъпва по разум и ерудиция, че не заслужава да му се връзваш. И мене ме дразни нахалния примитивизъм, и понякога му отвръщам с няколко думи, но не си струва да се води обемна преписка.

цитирай
18. starforlife - Хайде сега първото от обещаните ти 5 изречения, а останалите 4 в постинг след малко:
09.08 22:22
Венци, можеш ли да ми кажеш как корелира първият абзац в настоящия ти постинг с първото изречение от твоя 8-ми коментар и, ако този абзац не е жалване както твърдиш, то влизайки в логическо противоречие с въпросното първо изречение не се ли явява опит за интрига или споменатото от мен високомерие все ти да знаеш всичко дори за хора или събития които изобщо не познаваш и не са ти ясни?

StarForLife™ ·idc=5533923~idp=18300985~090822~001-001·
цитирай
19. vencivaleri1951 - Няма как да бъде другояче
09.08 22:36
Всеки ред написан в този постинг/без обръщението към модератора/ , можеш да го намериш в учебниците на различните политически адепти, но ти си априори против.
За теб е без значение, че пишештия тези редове е живял с кубинци и украинци, имал е и сърдечен кубински период, бил е много пъти в Украйна и два пъти в Куба. Винаги съм готов да отида в Куба/най красивото място на което съм бил и много сърдечен и добър народ/, ако не бях получил този страх от летене.
В Куба се извърши революция през 60 те. Бе изгонен много корумпиран управник/Батиста/, отдал Острова на мафията. Начело на кубинската революция застанаха образовани, заможни и смели хора-юрист/американски възпитаник/ и лекар от Аржентина -син на едри земевладелци.
САЩ застанаха зад мафията и кубинската революция потърси помощ "на Изток" Получи я и революцията успя. Островът е мразен, не защото е станала смяна на обществена система, а защото смяната стана против волята на Вашингтон и надежда получиха много други страни в региона. Островът е обичан за същото. Революцията не е везна Има своите фанатизирани привърженици, има и своите фанатични отрицатели. Има своите успехи, има и своите проблеми. Основният проблем се нарича САЩ и ще бъде такъв, докато янките не престанат да се изживяват като хегемон . А Куба не е размазана след разпада на СССР главно заради това че е много обичана и уважавана страна Всеки знае Куба, фидел, Че, биографиите им. Много рядко бедна и малка страна предизвиква такъв интерес. Дори такъв голям мислител като гуруто ти я взима за пример в грандиозния си размисъл относно " Що е това социализъм и има ли почва в Куба"

getmans1 написа:
Вляза ли в твоя блог винаги се оказвам някъде където не съм искал да бъда

Ако пак прочетеш вчерашният си постинг и по-точно финалният абзац, линка който ти предложих и ОСОБЕНО коментари 10,11 и ПРОРОЧЕСТКИЯТ 12-ти, може и да ти светне защо всичко което ти се струпва на главата си е твое лично дело.

... ЗАЩОТО,
- макар в заглавието да пише „хуманитарна криза„ то, това не предполага да говориш за детска смъртност нито пък да се оправдаваш с търсене на корените и нейде из историята ... това най-малкото противоречи на идеята на отимистичният ти тон в постинга ресувайки героизма на Куба.
- Всъщност статията показва, че кубинците не искат вече да страдат и умират за РЕВОЛЮЦИЯТА или както ти високопарно си се изразил, отечеството си.

... Ако пък разбереш колко са арестуваните, досега и осъдените след тези протести - стотици, и то на срокове които тук не сме свикнали ... до 25 г. затвор ще ти ся изясни защо се съгласявам с теб, че „Лошо време е настанало, малцина четата но много пишат„

Вече не държа непременно на отговор от твоя страна, че на теб ти е сладко интрижка да има ... все пак ще ми кеф ако поне пак прочетеш онези коментари 10, 11 и 12 ... и статията.
цитирай
20. getmans1 - . . . Хахаха, за „АПРИОРИТО„ си много ...
09.08 23:59
... Хахаха, за „АПРИОРИТО„ си много прав, че АПРИОРИ съм против спрямо дрън-дрънкане на пропагандни клишета ...

vencivaleri1951 написа:
Всеки ред написан в този постинг/без обръщението към модератора/ , можеш да го намериш в учебниците на различните политически адепти, но ти си априори против.
За теб е без значение, че пишештия тези редове е живял с кубинци и украинци, имал е и сърдечен кубински период, бил е много пъти в Украйна и два пъти в Куба. Винаги съм готов да отида в Куба/най красивото място на което съм бил и много сърдечен и добър народ/, ако не бях получил този страх от летене.


... САМ ВИЖДАШ, ЧЕ ТОЧНО ТЯХ съм премахнал от цитата ... Отделно това, без никакво значение за мен е довода, че си бил някъде си дори 10 пъти - точно пък по такива теми ПО КОИТО И ДВАМАТА СМЕ ПО РАВНО ОТДАЛЕЧЕНИ ...

... И АЗ НЕСЛУЧАЙНО от няколко дни ти припомням твоята констатация "И лошо време настана, всеки пише, никой не чете" - ЧУДЕСНО ТИ ЛЕПВА, че яко си затънал в пропагандните клишета... НЕ ЧЕТЕШ НО ПИШЕШ, че и по-лошо правиш, в случая мен иронизираш въпреки, че предварително те бях помолил да си опресниш паметта ...

... На този линк ще видиш, че срущу митът КУБИНСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ хора са били наясно още 2009 г. И ТО ТУК В БЛОГ.БГ

https://drdoolittle.bg/drugi/2009/09/22/kubinskoto-zdraveopazvane-komunisticheski-mitove-i-lyji.401853?reply=3930687

... после ако искаш прочети и тазвечерщният ми постинг ... разликата е цели 13 год. и КАТО БОНУС ще получиш и опровержение на пропагандните ти клишета, и лъжи ...

А, УТРЕ МОЖЕШ И КЛИП ДА ИЗГЛЕДАШ
цитирай
21. starforlife - Ето, Венци. Ето ти останалите четири обещани изречения.
10.08 00:03
https://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2022/08/10/ta-az-quot-baidynopitekyt-quot-podnasiam-ostanalite-chetiri-.1830186

А сега в коментар под постинга ми с въпросните 4 изречения ще опровергая само още едно твое ТРОЛСКО твърдение, тоест ЛЪЖА, а именно това, че видите ли САЩ пречели на Куба още от 60-те години на миналия век да просперира.


StarForLife™ ·idc=5533949~idp=18300985~100822~002-002·
цитирай
22. vencivaleri1951 - Каква пропаганда бе гетьо
10.08 01:35
Това което съм извадил от уйкито са показатели на една закъсала страна /изключвам детска смъртност, продълж на живота, образование/ Като съпоставка съм показал друга закъсала страна-за жалост България
Едната /Куба/ е комунистическа, а България капиталистическа
Това беше закачката към Гочето. Защо ще прави сравнение с Япония? Къде е Япония, къде е Куба
В света има 20-25 задоволени от към потребление и покупателна способност страни и се знае кои са. Те са с пазарна икономика наистина , но има още 100страни с пазарна икономика , които едва свързват , или въобще не свързват двата края -българия е сред тях.
С репликата си исках да кажа, че пазарната икономика не е панацея за просперитет, а не че Куба има успешна икономика. За здравеопазването какво да кажа-близо 79 години средна продължителност на живота, 5% детска смъртност Това са печатляващи показатели. Да вземем например друга карибска държава, сателит на САЩ-Хаити. Ами тя е капиталистическа държава и е силно катастрофирала
и като икономика и като продължителност на живота63 години,детска смъртност над 60 на 1000
Съпоставима е като население с Куба-10-11 млн, но БВП е няколко пъти по нисък
Защо с Япония, а не с Хаити ще е сравнението
например.
И личен опит. Съпругата на мой приятел се нуждаеше от онкологична операция и съответното обгрижване.
В Израел и западна страна му трябваха над 150000 евро , или долари -не помня,беше по времето на царя.
Ходихме при министър/мой добър познат и съдружник до министерстването му/ от кабинета на симеон да видим каква финансова помощ може да се отпусне. Показа ни се списък на чакащите, обеща да помогне, но не веднага-щяхме да загубим време. После изведнъж каза, че някога с майка ми говорили , че тя се познавала с кубинския послател-беше жена, партизанка, едноръка. Мама я познаваше заради студентите и аспирантите. Майка се свърза с нея в Куба/беше отпътувала/ и чрез новия посланик уредихме жената. Жива и здрава е и днес.
Тогава ми направи впечатление. После Марадона се лекува , Батистута прави операция там.
Най важното обаче са показателите за смъртност и детска такава-тук Куба е сред отличиниците. Няма как
лоша медицина да има подобни успехи. Има по ниска детска смъртност от Щатите и почти еднаква продължителност на живота Как се случва това?

getmans1 написа:
... Хахаха, за „АПРИОРИТО„ си много прав, че АПРИОРИ съм против спрямо дрън-дрънкане на пропагандни клишета ...

vencivaleri1951 написа:
Всеки ред написан в този постинг/без обръщението към модератора/ , можеш да го намериш в учебниците на различните политически адепти, но ти си априори против.
За теб е без значение, че пишештия тези редове е живял с кубинци и украинци, имал е и сърдечен кубински период, бил е много пъти в Украйна и два пъти в Куба. Винаги съм готов да отида в Куба/най красивото място на което съм бил и много сърдечен и добър народ/, ако не бях получил този страх от летене.


... САМ ВИЖДАШ, ЧЕ ТОЧНО ТЯХ съм премахнал от цитата ... Отделно това, без никакво значение за мен е довода, че си бил някъде си дори 10 пъти - точно пък по такива теми ПО КОИТО И ДВАМАТА СМЕ ПО РАВНО ОТДАЛЕЧЕНИ ...

... И АЗ НЕСЛУЧАЙНО от няколко дни ти припомням твоята констатация "И лошо време настана, всеки пише, никой не чете" - ЧУДЕСНО ТИ ЛЕПВА, че яко си затънал в пропагандните клишета... НЕ ЧЕТЕШ НО ПИШЕШ, че и по-лошо правиш, в случая мен иронизираш въпреки, че предварително те бях помолил да си опресниш паметта ...

... На този линк ще видиш, че срущу митът КУБИНСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ хора са били наясно още 2009 г. И ТО ТУК В БЛОГ.БГ

https://drdoolittle/drugi/2009/09/22/kubinskoto-zdraveopazvane-komunisticheski-mitove-i-lyji.401853?reply=3930687

... после ако искаш прочети и тазвечерщният ми постинг ... разликата е цели 13 год. и КАТО БОНУС ще получиш и опровержение на пропагандните ти клишета, и лъжи ...

А, УТРЕ МОЖЕШ И КЛИП ДА ИЗГЛЕДАШ

цитирай
23. starforlife - ~
10.08 12:10
vencivaleri1951 написа:
Това което съм извадил от уйкито са показатели на една закъсала страна /изключвам детска смъртност, продълж на живота, образование/ Като съпоставка съм показал друга закъсала страна-за жалост България
И АЗ ТЕ ПРИКАНИХ ДА НИ ПОКАЖЕШ КЪДЕ В УИКИТО СЕ ДАВАТ ПРОЦЕНТИТЕ ЗА ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ ПРИ КУБА, НО ТИ ТАКА И НЕ ГО НАПРАВИ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ ЛЪЖЕШ!
Както и те попитах на теб Уикито ли ти е авторитет, където сега мога да вляза и да отбележа, че % детска смъртност на Куба е 9,9?

vencivaleri1951 написа:
Едната /Куба/ е комунистическа, а България капиталистическа
Да! Но в България е имало "комунизъм" 45 години, а за да се преодолеят вредите от това са нужни сигурно поне 2 пъти по толкова!
Та недей да говориш така императивно.

vencivaleri1951 написа:
Това беше закачката към Гочето. Защо ще прави сравнение с Япония? Къде е Япония, къде е Куба
В света има 20-25 задоволени от към потребление и покупателна способност страни и се знае кои са. Те са с пазарна икономика наистина , но има още 100страни с пазарна икономика , които едва свързват , или въобще не свързват двата края -българия е сред тях.
Венци, постоянно лъжеш, пич!
Аз не съм правил сравнение м/у Куба и България, а онзи снимков постинг, който ти опъна нервата беше закачка с приятелят ми Симо - реален, познаващ ме и се вижда как говори за мен, а не като измислиците ти на базата на фрустрации.
Та бъди точен в изказа, защото ако правех сравнение, нямаше несериозно да показвам снимки, а сериозни данни.
Всеки нормален човек е наясно, че снимките дори може да бъдат лесно манипулирани на базата на това при тези от едната държава да са избрани най-циганските, а при другата най-лачените. Тоест, точно това е ебавка - постингите ни със Симо. С уточнението, че аз не съм нищо избирал, докато ти ЛЪЖЕШ и то смея да твърдя съзнателно за повечето неща за Куба!
Продължителността на живот е назованата от теб, да! И аз не съм я оспорвал, а дори изказах съгласието си. Но за това НЕ Е НАЙ-ВАЖНО здравеопазването, а много други неща, които за съжаление при презадоволения Запад са въпрос НА ЛИЧНОСТНА КУЛТУРА, а при кубинеца На ПРИНУДА.
Например храненето.
Западнякът се тъпче във фаст фуудс и от там да кажем вдига % на сърдечните (и не само заболявания).
Не се движи толкова, защото има личен или сериозен обществен транспорт и отново е в ущърб на здравето си и от там и продължителността си на живот, но не на базата на здравеопазване, а на "амортизираност" въобще на тялото и организма си.
Но това е под негова власт!
Кубинецет няма тези два конкретни проблема, защото недоимъкът го ПРИНУЖДАВА да се задоволи днес с 2 банана например, които са хем здравословни, хем достатъчни. Както и да измине днес 10-12 км. пеш.
Та не здравеопазването е в основата на продължителността му на живот, а на първо място ГЕНЪТ и нататък И такива неща като бегло засегнатите от мен.

vencivaleri1951 написа:
С репликата си исках да кажа, че пазарната икономика не е панацея за просперитет, а не че Куба има успешна икономика.
А някой да е казал, че е?
Панацея е нивото на тази пазарна икономика, а то се постига на базата на условия, които държавата на базата И на политическия строй създава, поддържа, надгражда!
Та тук аз лично подчертавам това, че капитализмът не само създава най-благоприятни условия за пазарната икономика, а тя стои в основите му!
Докато при социализма не само беше отричана, а и преследвана, унищожавана преди да се роди. Със самите закони на държавно ниво.
Тоест, тоталитаризъм!

vencivaleri1951 написа:
За здравеопазването какво да кажа-близо 79 години средна продължителност на живота, 5% детска смъртност Това са печатляващи показатели.
КАК ДА ТИ ГО НАПИША, ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ, ЧЕ ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ В КУБА НЕ Е 5 НА 1000, А Е БЛИЗО 8?!
КАК?
И КОЛКО ПЪТИ ДА ТЕ ПРИКАНВАМ ДА ПОКАЖЕШ КЪДЕ ПРОЧЕТЕ ТЕЗИ ДАННИ, ЗАЩОТО АЗ ТВЪРДЯ, ЧЕ Ти ГИ ИЗМИСЛИ, ЗА ДА ЛАНСИРАШ ЛЪЖА И ТО СЪЗНАТЕЛНО?!
Дори няма да те подигравам за уникалната глупост от 5%, защото на всеки му се случва да сгреши, макар, че при теб подобна грешка би следвало да е недопустима!

vencivaleri1951 написа:
Да вземем например друга карибска държава, сателит на САЩ-Хаити. Ами тя е капиталистическа държава и е силно катастрофирала
и като икономика и като продължителност на живота63 години,детска смъртност над 60 на 1000
Съпоставима е като население с Куба-10-11 млн, но БВП е няколко пъти по нисък
Защо с Япония, а не с Хаити ще е сравнението
например.


vencivaleri1951 написа:
И личен опит. Съпругата на мой приятел се нуждаеше от онкологична операция и съответното обгрижване.
В Израел и западна страна му трябваха над 150000 евро , или долари -не помня,беше по времето на царя.
Ходихме при министър/мой добър познат и съдружник до министерстването му/ от кабинета на симеон да видим каква финансова помощ може да се отпусне. Показа ни се списък на чакащите, обеща да помогне, но не веднага-щяхме да загубим време. После изведнъж каза, че някога с майка ми говорили , че тя се познавала с кубинския послател-беше жена, партизанка, едноръка. Мама я познаваше заради студентите и аспирантите. Майка се свърза с нея в Куба/беше отпътувала/ и чрез новия посланик уредихме жената. Жива и здрава е и днес.
Тогава ми направи впечатление. После Марадона се лекува , Батистута прави операция там.


vencivaleri1951 написа:
Най важното обаче са показателите за смъртност и детска такава-тук Куба е сред отличиниците. Няма как
лоша медицина да има подобни успехи. Има по ниска детска смъртност от Щатите и почти еднаква продължителност на живота Как се случва това?


StarForLife™ ·idc=5534030~idp=1830098~100822~004-004·
цитирай
24. notfun - ....гоше..а каква, ПЪК,е твоята идея, за соца, и Куба, сега..
10.08 13:28
че 'загуби'' тук 3год, време,за да ''променяш' мирогледа на Венци!!!

в България,и в Руссия, живеят/те
във ''върл'' капитализъм...то се види...

коментирай, 'това', не се..отплесвай..
с твоите Голандски..приключения, по картинкоми )

още, по малко, го разбирам и тв приятел, гетъююю..
.запитах го преди 1 - 2 месеца..
КАКЪВ, например, е лично, неговият капитализъм..
...ощее, нямам никакъв отговор..с копи пейстЪ, до тук )

за чаршафи и локуми..всеки знае, Гугъл. е беззкрайна база...
цитирай
25. vencivaleri1951 - Абе какво сте се хванали с тази куба
10.08 14:04
Куба беше дадена като пример от теб, а аз пример с друга капиталистическа държава. Толкоз
В Уйкипедията мисля че здравословния статус се взима от СЗО. Не можеш да имаш висока продължителност на живота , ако имаш висока детска смъртност. Програмист си уж и е лесно да схваеш, че когато имаш когато имаш отношение м/ голямо и голямо число, няма как полученото число да е голямо. число . Смешно е и сравнението с полезните храни и движение. В Хаити ядат още по ниско-калорично, а може и повече да ходят пеш. До колкото са близки и като демография, не би трябвало и генетичен фактор да влияе. В Куба нямата апаратурата на развития запад, нито илачите му. Основното там е според много специалисти лесният достъп до здравни услуги и всеобхващаща профилакитка
Но не това е спорът. Ти спамиш себе си. Основната ти грешка, че свързваш системата, режимът на управление с действащата икономика. Пазарна страна може да има социалистическа икономика, комунистическа страна може да има благоприятстващо капитала преразпределение
Факт е обаче , че соц преразпределението можа да се случи, чак след създаването на соц системата и се случи конкурирайки се с нея. До тогава има доста художествена литература-Зола, Дикенс, Юго, Драйзер, Кронин...
Факт и куриоз е , че западният предприемач с леви политики успешно се сбори с комунистическите такива.
На съпругата ми бащата беше бояджия в 6ти септември. На изложение в Лондон, той остава след работно време да довърши някои от мострите-кари
Правят му забележка, че работи над 10 часа в един ден, но той не престава. Ръководството на панаира подсигурява медицинско лице , докато той не си завършва работата


starforlife написа:
[quote=vencivaleri1951]Това което съм извадил от уйкито са показатели на една закъсала страна /изключвам детска смъртност, продълж на живота, образование/ Като съпоставка съм показал друга закъсала страна-за жалост България
И АЗ ТЕ ПРИКАНИХ ДА НИ ПОКАЖЕШ КЪДЕ В УИКИТО СЕ ДАВАТ ПРОЦЕНТИТЕ ЗА ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ ПРИ КУБА, НО ТИ ТАКА И НЕ ГО НАПРАВИ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ ЛЪЖЕШ!
Както и те попитах на теб Уикито ли ти е авторитет, където сега мога да вляза и да отбележа, че % детска смъртност на Куба е 9,9?

vencivaleri1951 написа:
Едната /Куба/ е комунистическа, а България капиталистическа
Да! Но в България е имало "комунизъм" 45 години, а за да се преодолеят вредите от това са нужни сигурно поне 2 пъти по толкова!
Та недей да говориш така императивно.

vencivaleri1951 написа:
Това беше закачката към Гочето. Защо ще прави сравнение с Япония? Къде е Япония, къде е Куба
В света има 20-25 задоволени от към потребление и покупателна способност страни и се знае кои са. Те са с пазарна икономика наистина , но има още 100страни с пазарна икономика , които едва свързват , или въобще не свързват двата края -българия е сред тях.
Венци, постоянно лъжеш, пич!
Аз не съм правил сравнение м/у Куба и България, а онзи снимков постинг, който ти опъна нервата беше закачка с приятелят ми Симо - реален, познаващ ме и се вижда как говори за мен, а не като измислиците ти на базата на фрустрации.
Та бъди точен в изказа, защото ако правех сравнение, нямаше несериозно да показвам снимки, а сериозни данни.
Всеки нормален човек е наясно, че снимките дори може да бъдат лесно манипулирани на базата на това при тези от едната държава да са избрани най-циганските, а при другата най-лачените. Тоест, точно това е ебавка - постингите ни със Симо. С уточнението, че аз не съм нищо избирал, докато ти ЛЪЖЕШ и то смея да твърдя съзнателно за повечето неща за Куба!
Продължителността на живот е назованата от теб, да! И аз не съм я оспорвал, а дори изказах съгласието си. Но
цитирай
26. starforlife - ~ 26. vencivaleri1951
10.08 16:40
Венци, ти наистина не осъзнаваш, че това което смяташ за ирония, много, ама много често показва твоя глупост!
Ето и сега: "програмист уж" е иронията ти, а като икономист (уж) уви не осъзнаваш, че в случая говориш глупости.
Глупост както за това с числата, така и за това, че няма как да има висока детска смъртност и в същото време да има голяма продължителност на живот.
Напълно е възможно и едното влияе на другото пренебрежимо малко.

StarForLife™ ·idc=5534100~idp=1830098~100822~005-005·

(следва продължение)
цитирай
27. vencivaleri1951 - Добре, посочи страна с висока детска смъртност и висока продължителност на живота
11.08 12:00
Ти разсъждаваш за влиянието на починалите до 1 година деца.
А детската смъртност въобше, не е процент за пренебрегване.
И го говоря защото съм държал изпит. Ако отвориш статистическите справочници
ще видиш, че преди пеницилина и ваксините средната продължителност на живота е значително по ниска именно заради високата смъртност в млада възраст и същевременно с приблизително същ процент като днес на дълголетници.
Знае се че бактериалните инфекции са най опасни за децата , както и някои др заболявания -дефтерит, паралич, коклюш, различните тежко протичащи синузите...
Тоест имаме висока детска смъртност и оттам ниска продължителност на живота.
Европа има сравнително висока продължителност на живот, но не така стоят нещата в Африка и някои латиноамерикански страни, където смъртността достига над 100 на 1000 Тоест всяко 10то пеленаче умира и всяко 8мо да 18 годишна възраст.
Днес за бич се смятат онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. Те обаче, най често са по отдалечени в годините,докато в необхванатите със солидна медицинска грижа страни , или в миналото проблем са и са били инфекции и др заразни заболявания, които отнасят и са отнасяли ного хора в млада възраст.
За това, ти няма да намериш страна с висока детска смъртност и висока продължителност на живота-двете неща вървят ръка за ръка-един път математически, втори път като достижение на медицината. С две думи, едно спасено дете вдига много повече цифрите, от 5 спасени старци


starforlife написа:
Венци, ти наистина не осъзнаваш, че това което смяташ за ирония, много, ама много често показва твоя глупост!
Ето и сега: "програмист уж" е иронията ти, а като икономист (уж) уви не осъзнаваш, че в случая говориш глупости.
Глупост както за това с числата, така и за това, че няма как да има висока детска смъртност и в същото време да има голяма продължителност на живот.
Напълно е възможно и едното влияе на другото пренебрежимо малко.

StarForLife™ ·idc=5534100~idp=1830098~100822~005-005·

(следва продължение)
цитирай
28. starforlife - ~ 27. vencivaleri1951
11.08 12:55
vencivaleri1951 написа:
Ти разсъждаваш за влиянието на починалите до 1 година деца.
Хайде сега ти ми кажи кое ти дава основание да твърдиш, че на базата на това разсъждавам?
Задачата ми от вчера?!
Ако да, то ни най-малко не си разбрал смисъла й и си я приел като опит да оборвам теориите ти, а това не е така.
Или по-скоро е, но не и самата задача, явяваща се предистория за следващото.
Нещо като това как в училище те учат най-напред да събираш и изваждаш, за да преминеш нататък през умножение и деление (които се базират на първите две) и достигнеш до по-сложна математика.
Редове на Фурие например.
С ДВЕ ДУМИ: НЕ, НЕ РАЗСЪЖДАВАМ ТАКА!
АМА ВЪОБЩЕ И ИЗОБЩО!
Смъртността при децата и до 10 годишна възраст НЕ СЕ отразява поNтвам да кой ли път вече съществено на продължителността на живот и второто не е следствие от първото!

vencivaleri1951 написа:
А детската смъртност въобше, не е процент за пренебрегване.
Не е разбира се! Но не и по отношение на продължителността на живот! Поне не в нормалните или поне относително нормалните, а не в крайно изостаналите държави! В тези, в който дори не можем да говорим за държавност!
И отново дори и там, детската смъртност НЕ влияе съществено на продължителността на живот!

vencivaleri1951 написа:
И го говоря защото съм държал изпит. Ако отвориш статистическите справочници
ще видиш, че преди пеницилина и ваксините средната продължителност на живота е значително по ниска именно заради високата смъртност в млада възраст и същевременно с приблизително същ процент като днес на дълголетници.
Знае се че бактериалните инфекции са най опасни за децата , както и някои др заболявания -дефтерит, паралич, коклюш, различните тежко протичащи синузите...


vencivaleri1951 написа:
Тоест имаме висока детска смъртност и оттам ниска продължителност на живота.
Ами НЕ, НЕ Е ТАКА!
Първото не определя второто!

vencivaleri1951 написа:
Европа има сравнително висока продължителност на живот, но не така стоят нещата в Африка и някои латиноамерикански страни, където смъртността достига над 100 на 1000 Тоест всяко 10то пеленаче умира и всяко 8мо да 18 годишна възраст.
Днес за бич се смятат онкологичните и сърдечносъдовите заболявания. Те обаче, най често са по отдалечени в годините,докато в необхванатите със солидна медицинска грижа страни , или в миналото проблем са и са били инфекции и др заразни заболявания, които отнасят и са отнасяли ного хора в млада възраст.
За това, ти няма да намериш страна с висока детска смъртност и висока продължителност на живота-двете неща вървят ръка за ръка-един път математически, втори път като достижение на медицината. С две думи, едно спасено дете вдига много повече цифрите, от 5 спасени старци
Това не мисля да го коментирам, защото и не е предмет на УЖ дискусията ни.
А ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ВЕЧЕ ТЕ ПРИКАНВАМ ДА ПОКАЖЕШ КЪДЕ ПИШЕ (но не да кажеш "Ами в Уикипедия!", а да дадеш линк, защото И там НЕ ПИШЕ подобни лъжи):
- Че смъртността в България е 7,4 на 1000, а в Куба 5,1 на 1000!
- Че БВП на Куба е по-висок от този на България!
- Че инвестициите в Куба са по-високи от тези в България!

Както и да коментираш всички онези факти, правещи смешни твърденията ти за това:
- Куба да е социална държава (при ПЕТ ПЪТИ по-ниско заплащане при жените от това при мъжете)!
- Куба има силно развито здравеопазване (което НЕ Е ВЯРНО)!
- На Куба да пречи САЩ да се развива (което ОТНОВО НЕ Е ВЯРНО)
И прочее.
- Коментирай 100% митнически такси при внос на високотехнологични, устройства, което прави нормални за една социална държава съвременни устройства достъпни единствено за богатите в Куба и тогава се опитвай да изкараш, че тя е по-добре от България!
- Коментирай почти севернокорейския тоталитаризъм, който е позволявал съвсем до скоро отново само богати туристи да си позволяват да посетят Куба, въоръжени с камери и фотоапарати!
- Коментирай това, че едва 1/3-та от кубинците имат достъп до Интернет (не личен) и за час ползване заплащат по 30 песо!
(Все едно ти, за да ми напишеш един коментар при твоето бързо писане - ха ха ха - да трябва да отидеш в библиотеката, ако не си супер баровец и да заплатиш 9,60 лв.)
Коментирай десетките други тоталитарни обстоятелства, които мога да ти сведа като примери, м?
- Това например, че два месеца, ако не си получиш пенсията от ЕДНА ЕДИНСТВЕНА пощенска станция, в която имаш ПРАВО да я получаваш - ти възниква сериозен проблем и може да се простиш с парите си!
- Това например, че максималната сума за теглене е 300 кубински песо и за деня можеш да направиш максимум 6 такива тегления, за да може да плащаш такси и то никак не малки!
- Това например, че до 1,5 кг. пратка от чужбина (говорим с нормално, не техническо съдържание) се обмитява на нива от 30 кубински песо, а нагоре по 20 песо на всеки кг.

Да продължавам ли?
Защото мога да ти дам линк КЪМ ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ НА КУБИНСКИТЕ ПОЩИ В СЛУЧАЯ НАПРИМЕР, за да ги видиш с очите си тези тарифи и условия!

Ти трол, който троли собствената си държава, Венци!

StarForLife™ ·idc=5534299~idp=1830098~110822~011-011·
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравейте!
11.08 16:44
Имам идея за нова категория-Двестагодишната война! Спокойно, компютърна, не с дронове и с Мата Хари!
Колкото сте изписали двамата за последните 10 години всички останали блогъри не са го написали, заедно!
Да не би да сте комбина?!
Аз , ако съм собственик на блога, ще ви плащам по ведомост за труда!
Двестагодишна, защото има вече стогодишна и няма да е оригинално!
Трябва да си подготвите надеждна смяна, ако се възприеме идеята!
Защо двеста? Защото за десет години не сте мръднали и с милиметър в позициите, явно много години ще са необходими
Даже, както през ПСВ французи и германци са организирали мачове помежду си и спортни мероприятия могат да влезат в схемата, за разнообразие и за разтоварване!

Бъдете живи и здрави! Блажени са верующите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 3778014
Постинги: 1022
Коментари: 16555
Гласове: 5021
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031