Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2019 14:51 - Шапки долу!
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 673 Коментари: 17 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 

imageimageОбратно към: [Никола Вапцаров][СЛОВОТО]

 


РЕЧ, ПРОИЗНЕСЕНА ПРИ ЗАВЪРШВАНЕ НА МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Господин капитан, господа офицери и преподаватели. Изминаха шест години и ние си отиваме. От онзи детински ентусиазъм, който носеше всеки един от нас, не е останала нито следа. Всичко е рухнало. Ние си отиваме и една голяма част ще мине под безрадостния пряпорец на безработните, останалите ще си наложат компромиси, които ще имат съдбоносно значение за целия им живот, но не може да се избира - те ще бъдат компромиси за хляб. И ето днеска се събираме за последен път да си подадем ръцете, събираме се, защото едва ли ще се видим някога, събираме се да кажем нещо, не да укоряваме, а да поправяме, не да създаваме злоби, а да изкореним техните поводи, не да пием, а да открием душите си.

За първи път аз ще мога да се явя от името на моите другари, от името на това свещено «ние», което ще ни свърже навеки, от името на шестте години, от името на взаимното тегло, от името на взаимната радост.

Аз искам да ги оправдая тогава, когато бяха обвинени, защото наистина не бяхме само ние виновни. Искам да разбия предубеждения, искам да докажа, че с формули не се управлява една душа; искам да ви разясня защо ние сме толкова далече от вас и защо ще бъдат още по-далече тези, които ще дойдат подире ни. Аз искам да разясня именно на вас, наши бивши началници, за да не сте учудени, за да не ни сочите вашия пример на миналото, защото оттам произлизат всичките противоречия, оттам е и онзи конфликт, който днес е по-осезателен от всеки друг път.

Ние не можехме да бъдеме това, което вие сте били, не от някаква индивидуална особеност, а по чисто атавистични причини. Вие ни сочехте вашите лишения в миналото и с тях искахте да ни дадете импулс. Вие ни сочехте условията, при които сте работили, и се удивлявахте на някаква наша капризна претенциозност. Не се удивлявайте! У вас небето беше по-светло. Вие вярвахте в неща, които нам днес се виждат смешни. Ние едва ли вярваме в нещо. И не сме виновни за това. У всеки един ту по-плитко, ту по-дълбоко има страх. В своя сън ние дори чуваме кошмарния грохот на стъпки от безработни върволици.

Това не са поетически форми, това е една действителност, която не търпи никаква илюстрация, защото излиза фалшива, малко хилава. Вие ни учехте на безпартийност: вие ни сочехте единствен стимул - България, --но ние знаем, че този стимул, колкото и да е мил, не облекчава суровите закони в борбата за хляба. Ние знаем, че ще трябва да затънем в блатото на една гибелна партизанщина, за да могат да ни подхвърлят ока-лян залък хляб.

Та можеме ли да бъдеме като вас, когато сме рожби на съвсем друга епоха, на съвсем друг нравствен мироглед? Та можете ли да сравните съвременната болезнена чувствителност с вашата?

Вие работехте пред нещо определено. Ние пред нищо. Вие се гордеехте с една дисциплина, която не отричам, че е лежала на съзнателна почва, но впоследствие вие знаехте, че тя ще ви трябва като дълг, ще ви трябва като педагогично средство. А ние? Какво щяхме да правиме с нея? Че самото ни положение с нейна свързка не е ли пълна неопределеност? Ние всички дори се питаме: защо ни беше тя при това положение? Нима само за това, че ние отбивахме своята военна служба? Нима само за това? Наистина, твърде много е. Ако ли пък като основа на по-нататъшния ни живот - твърде малко е!

Дисциплината ни не беше като вашата, защото за това имаше причини. Защото вашите пагони не се окачваха и снемаха така лесно, както нашите, защото вие създавахте нашето положение. Защото във флота бяха проверявани от дежурния офицер билети само на кандидатите, а не на подофицерите, защото кандидатът е бил командуван в строя от подофицер. Защото, когато срещнехме някой от вас, ние повече се страхувахме, отколкото уважавахме. Ние ли сме виновни? Ние ли създадохме сами това положение? Не! Все същата неопределеност. Вие ни укорявахте, че се движим в лошо общество, а помислил ли е някой за причините? Какви бяхме ние навсякъде? И в миноносците, и във ведетите, и тук, и там? Не бяхме ли наравно с всички моряци? Ще кажете, че пред дисциплината всички сме равни? И все пак ние сме друго от тях, всичко се отражава много по-контрастно, много по-осезателно. Именно този пункт трябва да се вземе под внимание, за да не се учудвате после.

Ние излязохме от училището едни, сега сме съвсем други... Понякога някои от вас ни наричаха ваши юнкери. Тогава ние се радвахме простодушие. Имаше хора, [на] които това им беше идолът. Днеска никой не се радва. Не искаме дори юнкерската дисциплина, която е осъществима само в теоретичните курсове, защото знаем, че ако бяха и те на наше място, щяха да бъдат като нас. Защото ние видяхме много повече през последните три години от тях и затова всеки един от нас ще знае повече от тях.

Ако не е вярна тезата ми, че в създадените условия трябва да търсите вината, а не в нас, ще излезе, че ние идваме тука една особено неподатлива материя, как да кажа, една особена класа, която би била все съща навсякъде, но сами виждате, че това е съвсем необосновано. Тогава? Мисля, че съм прав.

Ние заемахме длъжности, изпълнявахме ги съзнателно и доблестно. Когато имаше нужда, работехме непосилно, с любов и увлечение, с едно себеотрицание, което заслужава похвала. Но вътрешният ни живот все пак носеше белега на тягостни отношения, създадени от една крива формула - че ние сме войници, че ние сме деца. Принципиално тя е вярна, но с принцнпиалности нещата не се поправят. Не отричам, че имаше хора, които напълно ни съчувствуват, но те най-малко бяха от онези, които трябваше да бъдат.

Ние напуснахме теорията с разцъфнали души, а сега има тъмнина, има и протест.

Това е ведри щрихи, което трябва да се каже. Не толкова за нас, колкото за тези, които ще ни последват. Разбирате ли, не защото е свойствено да се обвинява, а по необходимост.

Има и за какво да благодарим. Ние не сме непризнателни. Ние сме признателни за самостоятелността, която ни се възлага в практиката, с която именно се отличаваме от другите технически училища. Но за съжаление п тук има да се добави нещо. При този тригодишен курс ние можехме да получим много повече, ако бяхме използувани по-целесъобразно. Често пъти времето ни е било ангажирано за съвсем други неща, които нямат нищо общо с техниката.

Ние трябва да благодарим на нашите преподаватели, които от своя страна вложиха всички усилия, за да създадат от нас техници от първи разред. Въпреки че в програмата влизат твърде стари неща, всеки един от тях вложи максимум усилия, всеки един от тях предаваше с увлечение, с истинска симпатия към тази нова младеж, която утре ще бъде техен проводник, техен изразител от големия град до най-затънтената паланка.

Та кой може да забрави вдъхновението на господин Генова при предаване на функциите; кой може да забрави този пламък-любов, неведнъж блеснал в очите му? Можем ли да забравим неговите прости примери, с които той обединяваше цялата математика, заключаваше времето, пространството и неизвестните величини!

Можем ли да забравим методите на г. Давидова, с която той напрягате вниманието ни, защото имаше да чуем действително нещо ново, нещо от първа необходимост за нас като бъдещи техници, хумора му и още какво ли не. «Как только появился двигатель Дизел - - техника обърналась с кракамн нагоре» -- и ето вниманието е приковано, за да се усвои материята в прецизни подробности.

Кой не помни цикъла на Карно и завидната логичност на господин Койчо Георгиев, неговата математическа безпогрешност, думите му - отмерени сякаш с темпа на всеки процес, с ритъма на машините? Кой не помни г. Стефанов, картинната география на г-н Атанасова?

В коя душа няма по някои спомен от всяка лекция, от всеки преподавател! Ние ви благодарим, ние ви адмирираме, наши учители, и ще заключим в сърцето си една признателност завинаги.

Господин капитан, господа офицери и преподаватели, ние се разделяме. Нека се разделим простени. Ние не искахме днес да огорчаваме, искахме да поправяме. Защото действително е необходимо, защото иначе с грядущите ще имате конфликти, конфликти, непроявени в реален смисъл, но вътрешни, дълбоки, трагични. 
Гласувай:
13
2Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - добре казано!! У всеки един ту по-плитко, ту по-дълбоко има страх.
07.12.2019 15:24

Ние не можехме да бъдеме това, което вие сте били, не от някаква индивидуална особеност, а по чисто атавистични причини. Вие ни сочехте вашите лишения в миналото и с тях искахте да ни дадете импулс. Вие ни сочехте условията, при които сте работили, и се удивлявахте на някаква наша капризна претенциозност. Не се удивлявайте! У вас небето беше по-светло. Вие вярвахте в неща, които нам днес се виждат смешни. Ние едва ли вярваме в нещо. И не сме виновни за това. У всеки един ту по-плитко, ту по-дълбоко има страх.
цитирай
2. planinitenabulgaria - В случая човекът и поетът не са в хармония.
07.12.2019 16:24
Човекът слага отбивачки на линиите на влаковете, предизвиквайки дерайлирането им и опастност за живота на пътниците, прави и други глупости, защото мозъкът му е бил промит, а като поет е голям талант.
Не може едното да върви без другото...
И той е жертва на комунизма, какъвто сте и Вие в голяма степен. Колоноскопията на постингите Ви показва това по неоспорим начин.
цитирай
3. apostapostoloff - И той като теб-
07.12.2019 17:04
национален предател, комунистически вредител и руско мекере.

Получил си е заслуженото. А теб те оставихме на доизживяване. Та да се мъчиш и да виеш на умряло от кофата за смет.
цитирай
4. 1997 - Вапцаров е гордост за България!
07.12.2019 18:11
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.
цитирай
5. get - До 4. 1997 - Не може да е ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ - човек разпространяващ по заръка на КОМИНТЕРНА ... ?
07.12.2019 21:12
1997 написа:
Вапцаров е гордост за България!
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.


... идеите за културен и етносен МАКЕДОНСКИ СЕПАРАТИЗЪМ!!
Той е предтеча на онези, които вече, през 1945-46 г. и подобни нему слуги на ВРАЖДЕБНА СИЛА - от идеи обърнаха в практика ОБРЪЩАХА БЪЛГАРИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - "МАКЕДОНЦИ" ?

Документите ЗА ТОВА КОЕТО ТВЪРДЯ, СА НАЛИЧНИ И В МОМЕНТА!
Същите не само са налични а и бяха ИЗПОЛЗВАНИ ОТ СЪРБАШКАТА УДБА - при създаването на сепаратистката и антибългарска организация ОМО "Илинден"!

Венци, за втори път след ПОСТА ТИ, позора за българското офицерство Вл. Заимов ... БЪРКАШ ЧЕРКВАТА и НА КУМИРИ СЕ МОЛИШ!
цитирай
6. eva666 - гет, правиш един мн.точен напречен разрез!
07.12.2019 21:28
Венци, за втори път след позора за българското офицерство Вл. Заимов ...
БЪРКАШ ЧЕРКВАТА и НА КУМИРИ СЕ МОЛИШ!

тоочноо, тази перверзия, преследвам и аз.Комуналите са склонни/ те са зомбирани
да си издигат Идоли,както и Култа към Сталин и Ленин, и Мао..и т .н..
инак, Вапцаров, притежава дар слово, и тънка чувствителност..няма спор..
ноо, не можем да дебатираме История и Гео(политика) на база ..емоции
затова, приемам тв комент, като много логичен.
венци, благодаря за текста ..харесах..
/ поздрав, юлия
цитирай
7. vmir - Винаги съм се питал защо след провеждането на комунистическия експеримент
07.12.2019 22:06
левеещите пропагандисти продължават да експлоатират литературния талант на Вапцаров от презумпцията, че е щял да бъде горд с извращения след разстрела му...
Венци, никога ли не си се досещал, че да приписваш на мъртъв своите възгледи е некоректно, защото човека не може да се защити или да възрази, че нямаш право да злоупотребяваш с несбъднатите му очаквания? Не ти ли е известно, че Вапцаров е бил вербуван от съветски агент - квартирант в семейството му, който не е имал скрупули да използва и задълбочи трагичния конфликт, в който Вапцаров е бил с баща си??? Който изчезва яко дим след арестуването на Вапцаров и дори не прави опит да го оневини за наивната му вяра в лъжите за прекрасния живот на съветските хора!
цитирай
8. 1997 - Вапцаров е изключителен поет
08.12.2019 00:55
get написа:
1997 написа:
Вапцаров е гордост за България!
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.


Той е предтеча на онези, които вече, през 1945-46 г. и подобни нему слуги на ВРАЖДЕБНА СИЛА - от идеи обърнаха в практика ОБРЪЩАХА БЪЛГАРИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - "МАКЕДОНЦИ" ?

Документите ЗА ТОВА КОЕТО ТВЪРДЯ, СА НАЛИЧНИ И В МОМЕНТА!
Същите не само са налични а и бяха ИЗПОЛЗВАНИ ОТ СЪРБАШКАТА УДБА - при създаването на сепаратистката и антибългарска организация ОМО "Илинден"!

Но някои са готови и сега да го убиват по политически причини. Пигмеи.
Известен е анекдот в който двама буржоазни критици обсъждали Вапцаров. Единият казал "Нов и талантлив", а другият отвърнал "Ама не е от нашите".
За простичките души е достатъчно някой да каже Долу БСП и става поет.
Само погледнете форум "Поезия" тук и ще видите как някои нищожества се надпреварват да станат поети върху политически лозунги.
цитирай
9. vencivaleri1951 - Хайде остави на офицерите да решат или решават кое е позор за тях, кое саможертва
08.12.2019 01:14

Кой си ти , че да съдиш Заимов. Имаш сраженията му, имаш отличията му в рат за България, влизал си водейки хора след себе си в бой? Ти ли ще говориш за заимов търсачо на откраднати кокошки и прасета на подопечните ти села. Какво общо имаш ти с офицерството , че пишеш от негово име?

Или Вапцаров. Вникни в думите му, погледни стила на един току що завършил средно училище за механици-подофицер. Ти такъв си станал след училището ти в Пазарджик. Могъл ли си тогава да достигнеш частица от подобен изказ. И остави стила, не всеки се ражда с такъв талант. Виж куража на този хлапак. Той си тръгва със същия кураж от този живот , написвайки едно от най-хубавите и силни стихотворения в любовния епос.
И не на тебе духовни последователю на Харлаков и Константин Яорданов е дадено да ги съдиш


get написа:
1997 написа:
Вапцаров е гордост за България!
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.


... идеите за културен и етносен МАКЕДОНСКИ СЕПАРАТИЗЪМ!!
Той е предтеча на онези, които вече, през 1945-46 г. и подобни нему слуги на ВРАЖДЕБНА СИЛА - от идеи обърнаха в практика ОБРЪЩАХА БЪЛГАРИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - "МАКЕДОНЦИ" ?

Документите ЗА ТОВА КОЕТО ТВЪРДЯ, СА НАЛИЧНИ И В МОМЕНТА!
Същите не само са налични а и бяха ИЗПОЛЗВАНИ ОТ СЪРБАШКАТА УДБА - при създаването на сепаратистката и антибългарска организация ОМО "Илинден"!

Венци, за втори път след ПОСТА ТИ, позора за българското офицерство Вл. Заимов ... БЪРКАШ ЧЕРКВАТА и НА КУМИРИ СЕ МОЛИШ!

цитирай
10. vencivaleri1951 - Вмире,
08.12.2019 01:24
На никого нищо не приписвам, още повече в този постинг. Няма нито една моя дума, няма внушение. Постал съм единствено речта на Вапцаров пред курсантите и управата на морското училище. И в моето левичарство не малък дял имат и Вапцаров, и Ботев, и Смирненски, и Милев, и Джагаров....Можете да ги хулите, за н-ти път да ги разстрелвате или душите но "техните песни все ще се четат"


анонимен написа:
левеещите пропагандисти продължават да експлоатират литературния талант на Вапцаров от презумпцията, че е щял да бъде горд с извращения след разстрела му...
Венци, никога ли не си се досещал, че да приписваш на мъртъв своите възгледи е некоректно, защото човека не може да се защити или да възрази, че нямаш право да злоупотребяваш с несбъднатите му очаквания? Не ти ли е известно, че Вапцаров е бил вербуван от съветски агент - квартирант в семейството му, който не е имал скрупули да използва и задълбочи трагичния конфликт, в който Вапцаров е бил с баща си??? Който изчезва яко дим след арестуването на Вапцаров и дори не прави опит да го оневини за наивната му вяра в лъжите за прекрасния живот на съветските хора!

цитирай
11. vmir - 10. vencivaleri1951 - Вмире,
08.12.2019 03:33
vencivaleri1951 написа:
На никого нищо не приписвам, още повече в този постинг. Няма нито една моя дума, няма внушение. Постал съм единствено речта на Вапцаров пред курсантите и управата на морското училище. И в моето левичарство не малък дял имат и Вапцаров, и Ботев, и Смирненски, и Милев, и Джагаров....Можете да ги хулите, за н-ти път да ги разстрелвате или душите но "техните песни все ще се четат"Венци, да приписваш левичарството си на хора, непомирисали “победил”, “реален”, “развит” или “зрял” социализъм е като да славословиш Гай Юлий Цезар като покровител на християните. Или да го приравняваш със заместника на Живков – Джагаров. И после скромно да отдадеш предпочитанията си на духовния ръст на Джагаров, защото няма данни Цезар да е бил по-добър християнин от него или да е възвеличил България повече от Джагаров.

Направо се чудя защо си пропуснал да го направиш и така безапелационно да измериш величието на Джагаров, а покрай него и на Вапцаров, Ботев, Смирненски и Милев директно с Гай Юлий Цезар. А също и да разобличиш света като злонемерен към нашите поети заради незаслужени възхвали на Цезар.

Предполагам, че пропуска е поради прословутата ти скромност и политическа толерантност.
цитирай
12. get - До 9.. vencivaleri1951 - Единствено ще отбележа, че "шапката долу" гдето сваляш ...?
08.12.2019 07:43
vencivaleri1951 написа:
- Хайде остави на офицерите да решат или решават кое е позор за тях, кое саможертваКой си ти , че да съдиш Заимов. Имаш сраженията му, имаш отличията му в рат за България, влизал си водейки хора след себе си в бой? Ти ли ще говориш за заимов търсачо на откраднати кокошки и прасета на подопечните ти села. Какво общо имаш ти с офицерството , че пишеш от негово име?

Или Вапцаров. Вникни в думите му, погледни стила на един току що завършил средно училище за механици-подофицер. Ти такъв си станал след училището ти в Пазарджик. Могъл ли си тогава да достигнеш частица от подобен изказ. И остави стила, не всеки се ражда с такъв талант. Виж куража на този хлапак. Той си тръгва със същия кураж от този живот , написвайки едно от най-хубавите и силни стихотворения в любовния епос.
И не на тебе духовни последователю на Харлаков и Константин Яорданов е дадено да ги съдиш


get написа:
1997 написа:
Вапцаров е гордост за България!
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.


... идеите за културен и етносен МАКЕДОНСКИ СЕПАРАТИЗЪМ!!
Той е предтеча на онези, които вече, през 1945-46 г. и подобни нему слуги на ВРАЖДЕБНА СИЛА - от идеи обърнаха в практика ОБРЪЩАХА БЪЛГАРИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - "МАКЕДОНЦИ" ?

Документите ЗА ТОВА КОЕТО ТВЪРДЯ, СА НАЛИЧНИ И В МОМЕНТА!
Същите не само са налични а и бяха ИЗПОЛЗВАНИ ОТ СЪРБАШКАТА УДБА - при създаването на сепаратистката и антибългарска организация ОМО "Илинден"!

Венци, за втори път след ПОСТА ТИ, позора за българското офицерство Вл. Заимов ... БЪРКАШ ЧЕРКВАТА и НА КУМИРИ СЕ МОЛИШ!... много докарва, на СРЪБСКА ШАЙКАЧА?!
А за другото идеологически увредено недоразумение, "доказало", Вапцаров бил КОМУНИСТ? Само ЩЕ припомня ?
НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ?!
цитирай
13. vencivaleri1951 - То поетът не е могъл да се доредИ до партиен билет
08.12.2019 09:55
от бързаци като теб. Много ми било любопитно да погледна някоя твоя автобиография от преди промените. Дали си пропуснал да напишеш за бедно и ремсистко потекло. И в последващите ,,СИ ВИ,,та дали
няма покаяние ...кьсане публично на партиен билет, ,,посипване глава с пепел,,. Имаш право на промяна и да решаваш какво да правиш със себе си. Аз пък също в случая имам някакви права. Например да се възхищавам на таланта на погубените ни поети, да се възхищавам на жертвали се заради идеали българи, пък дори и да са грешали . Знаеш ли, разбирам неколцината българи отишли и оставили кости на Източния фронт. В това са вярвали и изборът им заслужава разбиране. Не мога обаче да простя на гащник , въобразил си че е офицер и , че има право да сквернослови срещу българин жертвал се тези българи
загинали на Изток да са неколцина, а не десетки хиляди. Жертвал се да ни има на картата след войната.
Не ми се мисли ако нямаше такива българи какво щеше да ни се случи в Париж. Ньой можеше да ни се стори като подръпване на ухото.
И пак ще ти кажа. Бъркаш координатите. Ти си пишеш тук с мен и Юлка, Вапцаров пише по небето. Ти непрекъснато цитираш, Вапцаров го цитират. В това е и основната разлика между подофицерите от двете училища. Разликата между мен и теб/аз също по документи съм старши офицер, но никога не съм го взимал насериозно/ е , че като почувствам талант и можене в някого го признавам и не ,,говоря нищо против сестра му,, Къщата ни в Лозенец е да тази на Крапчев,, Как да му отрека таланта защото например е бил действен антикомунист. Баща ми не е бил близък по разбираеми причини със сина му, но по съседски са си помагали. Крапчев младши беше шеф на някогашната топлофикация и без да знаем дори, ни постави чешка абонатни станция когато топлофицираха района, която била предназначена за нуждите на БОДК. След години съпругата му се изпуснала пред майка ми. Другите съседи мислеха, че е заради баща ми. Абонатната беше с по високи КПД и не се изключваше при гасене на тока. Имаше повече от час собствено захранване, което автоматично се включваше. Коректно е да се каже, че тяхната абонатна си бе като на болшинството.
За кАпата. Не знам дали си наясно, но сърби фесове не са носили. Не че не са правили опити, но на опиталите, я дам, я къща ще пламне, я добиче ще се затрие...
Ама и гимнастьорки не са носили....

get написа:
vencivaleri1951 написа:
- Хайде остави на офицерите да решат или решават кое е позор за тях, кое саможертваКой си ти , че да съдиш Заимов. Имаш сраженията му, имаш отличията му в рат за България, влизал си водейки хора след себе си в бой? Ти ли ще говориш за заимов търсачо на откраднати кокошки и прасета на подопечните ти села. Какво общо имаш ти с офицерството , че пишеш от негово име?

Или Вапцаров. Вникни в думите му, погледни стила на един току що завършил средно училище за механици-подофицер. Ти такъв си станал след училището ти в Пазарджик. Могъл ли си тогава да достигнеш частица от подобен изказ. И остави стила, не всеки се ражда с такъв талант. Виж куража на този хлапак. Той си тръгва със същия кураж от този живот , написвайки едно от най-хубавите и силни стихотворения в любовния епос.
И не на тебе духовни последователю на Харлаков и Константин Яорданов е дадено да ги съдиш


get написа:
1997 написа:
Вапцаров е гордост за България!
Изключителен поет. Безспорен.
Омразата е, че е за БКП. Ами слушал е сърцето си. Това не е повод за омраза, но има зли, низки хора по характер, готови да убият поета. И тогава, и сега.


... идеите за културен и етносен МАКЕДОНСКИ СЕПАРАТИЗЪМ!!
Той е предтеча на онези, които вече, през 1945-46 г. и подобни нему слуги на ВРАЖДЕБНА СИЛА - от идеи обърнаха в практика ОБРЪЩАХА БЪЛГАРИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ - "МАКЕДОНЦИ" ?

Документите ЗА ТОВА КОЕТО ТВЪРДЯ, СА НАЛИЧНИ И В МОМЕНТА!
Същите не само са налични а и бяха ИЗПОЛЗВАНИ ОТ СЪРБАШКАТА УДБА - при създаването на сепаратистката и антибългарска организация ОМО "Илинден"!

Венци, за втори път след ПОСТА ТИ, позора за българското офицерство Вл. Заимов ... БЪРКАШ ЧЕРКВАТА и НА КУМИРИ СЕ МОЛИШ!... много докарва, на СРЪБСКА ШАЙКАЧА?!
А за другото идеологически увредено недоразумение, "доказало", Вапцаров бил КОМУНИСТ? Само ЩЕ припомня ?
НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ?!

цитирай
14. vaquero - vencivaleri1951,
08.12.2019 12:03
Вапцаров е недостижим за демократичните поети, затова го ненавиждат.
цитирай
15. get - До 13. vencivaleri1951
08.12.2019 12:23
vencivaleri1951 написа:
И пак ще ти кажа. Бъркаш координатите. Ти си пишеш тук с мен и Юлка, Вапцаров пише по небето.

Да бе цитирал само речта - да замълча!
Но ти САМ ПОСТАВИ КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА със ЗАГЛАВИЕТО, плюс с МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ с което прие ПОЛИТИЗИРАНЕТО НАМЕСВАНЕ на 1997?

На което следва с риск да се повторя да заявя, ПОЕТА ВАПЦАРОВ НЕ МОЖЕМ НАРЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ!
Поради това и изпитваната вътрешна и несъзнавана близост, между теб и него?
Все на хора, с объркано национално самосъзнание!
цитирай
16. vencivaleri1951 - Ти си тотално сбъркан Гет. Остава с юмруци в басейна и по гърдите....
08.12.2019 13:50
В кой век живееш, в каква структура е България? Самосъзнанието на Вапцаров било сбъркано. И как така? Колко са българите подредили думите български като него?
Ти смяташ ли наистина, че родата ти е по българска от неговата. Ти съвсем губиш усет заставяйки срещу Заимови и Вапцарови. И това махленско вамочувствие във време което падат граници не е ли малко комично. Какви ли тогава ще са внуците по отношение на самосъзнанието си. Те са и холандски граждани макар другите баба и дядо да са съответно италианка и швед. Жена ми има малко гръцко, а през нас са минавали какви ли не. В началото на брака си дъщеря ми определено беше комплексирана и непрекъснато надуваше главата на мъжа си колко древна държава сме, че сме от малкото страни със собствена азбука, какви войници сме, че нямаме пленено знаме....? Щяха за малко да се разделят когато той иронично я попита, а защо не работи в българска фирма, защо толкова малко използва български език и в работа и в общуване? Добре, че време, деца и грижи, а и порастването и преформатира характера и. Едно е сигурно. Стараем се и ще се стараем внуците да познават и тачат качествените хора български


quote=get]
vencivaleri1951 написа:
И пак ще ти кажа. Бъркаш координатите. Ти си пишеш тук с мен и Юлка, Вапцаров пише по небето.

Да бе цитирал само речта - да замълча!
Но ти САМ ПОСТАВИ КООРДИНАТНАТА СИСТЕМА със ЗАГЛАВИЕТО, плюс с МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ с което прие ПОЛИТИЗИРАНЕТО НАМЕСВАНЕ на 1997?

На което следва с риск да се повторя да заявя, ПОЕТА ВАПЦАРОВ НЕ МОЖЕМ НАРЕЧЕ БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТ!
Поради това и изпитваната вътрешна и несъзнавана близост, между теб и него?
Все на хора, с объркано национално самосъзнание!
[/quote]
цитирай
17. vencivaleri1951 - Не е точно така
08.12.2019 14:04
Чел съм впечатлителен литературен анализ за Вапцаровста поезия от Неделчев.
Кадърните се ,,подушват,, Мъжкари,, като Гет, веднага ще напомнят в случая , че професор Неделчев има специфична сексуална ориентация!?

vaquero написа:
Вапцаров е недостижим за демократичните поети, затова го ненавиждат.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 2696152
Постинги: 675
Коментари: 11405
Гласове: 4023
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031