Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 11:47 - Натикани в ъгъла, бедни и безпереспективни...но мерещи "катаните" си
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 9788 Коментари: 51 Гласове:
9

Последна промяна: 27.02.2012 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди десетина дена излезоха някои статистически данни за икономиката ни през 2011г. Не е необходимо да си кой знае какъв специалист за да видиш катастрофалното състояние в което се намираме. Структурата например на брутния продукт е както следва:-63% в сверата на услугите, около 33% в производството и забележете под 4% в най "приказливото" , а и може би най голямото министерство. На практика това значи че не произвеждаме. Не правим дори храната си,  а сме държава с плодородна земя, с четри сезона и доскоро със сериозен дял от  БВПв производството /и експорта/ на храни. За сметка на това  земеделския министър не спира да говори от екрана дори и в дните на траур които неговото ведомство ни "подари". Обедняхме драстично , на фона на "угоената" и безхаберна политическа класа. Близо четвърт от домакинствата живеят под жизнения минимум, а той е толкова измислено нисък , че всеки
уважаващ се народ би изгонил "с камъни и дърве" нотабилите си и им би потърсил отговорност за стореното през тези 20 години. Безработицата надхвърля 20% в т ч сред младежите до 30години е над 30%. Социалната защита на хората съществува дотолкова доколкото е средство за обогатяване на овластените. Демографската структура е отчайваща и като възраст, и като качество на населението. Относителния дял на маргинализираните застрашително нараства и се превръща в демографска бомба на която фитилът е вече запален. На фона на тази безпереспективност и мизерия тук в Блог бг в последно време най дискутираната тема е кой е по по най измежду блогърите. Подиграваме се един на друг...Пращаме се в Анадола и Хавана без да осъзнаваме че отдавна сме задминати от тези страни във всяко едно отношение.  Хавана отдавна е медицинска дестинация в Латинска Америка, а съседите ни на фона на икономическото чудо което правят наскора направиха и уникална операция , като трансплантираха четри крайника първи в света. При нас е риск да си родилка,  а съседите правят уникални операции. Ние обаче още се обиждаме на "тъп турчин"...
Живеем в клоака, а спорим дали "Шанел" или "Кристиан Дьор" е по добър...Храним се от контейнерите , а се ловим на бас за отлежало уиски...
Зъбим се и живеем като улични помияри за едното "Конграчулейшън" да чуем....Гласувай:
14
5


Вълнообразно


1. lidislidis - Привети, Венци!
27.02.2012 12:21
" Подиграваме се един на друг...Пращаме се в Анадола и Хавана без да осъзнаваме че отдавна сме задминати от тези страни във всяко едно отношение"

Винаги съм се възхищавала на реалното ти виждане на действителността!
Такова е българското положение и "катанченето" смешно!
Използвам момента да си взема прошка от теб/аз не давам прошка и не искам прошка от никой друг от този блог- не са на нивото ми,а се правят смешно и неадекватно над мен;)))/
Ако неволно с нещо съм те обидила прости, ми! Северни поздрави !:)
Обичам да те чета!
цитирай
2. boristodorov56 - Така си е!
27.02.2012 12:25
Ма що е така?

Що така не можахме да случим на "добри" капиталисти от назначените?
Как така се случи, че общонародната собственост попадна в правилните ръчички - на отроците на ЦК на БКП и ДС?
Как така се наредиха политиките у нас та почни всичките "видни" личности на политическите партии са от структурите на ДС?
Как така Андр. Безродника и Петър Танкиста публично признаха, че България е фалирала във всички аспекти на икономиката и задлъжняла над допустимия минимум, а изведнъж се яви някаква си абстрактна "демокрация", която и до днес е причината за оправданията на червените талибани?
Как така другите страни от соц. феодализма без изключение направиха крачката напред и преминаха в пазарна икономика без никакви сътресения, а Полша днес е с 10% ежегоден растеж, а Чехия с 5 пъти по-високи заплати и жизнен стандарт?
Как така се случи, че през 22-те години на ограбване, което се наричаше преход - най-големия собственик у нас се яви Лукойл, а рочти не се дупнаха западни инвеститори, когато инвестирането тук в структуро определящите сектори беше атрактивно за тях, а днес тези сектори ги няма?
Как така се случи, че червените гестаповци от ДС и наменклатурата не бяха отстранени от държавните структури само у нас и в Съветския съюз?
Как така се случи, че 22 години България самостоятелно не може да определи националните си приоритети извън интересите на остатъчния СССР?
Как така се случи, че собственик на най-големите монополоопределящи икономически субекти у нас до един са свързани до един с ЦК на БКП, ДС и остатъчния СССР - и защо?

Как така се случи, че виновни у нас са всички други освен гаулайтерите от ЦК на БКП, еничарите от червеното гестапо и явните рубладжии и българопродавци от комун.онанистическата шайка?

Как така нямат срама тези хора, бе мамицата им еба боклучава!!!

Нещата назад не могат да се върнат - вече е ясно,
освен ако не се повтори 1 997 год. и всичките награбили се с "общонародната собственост" не се съберат по списък на Стадиона за публично скопение и дизинфекция от миазмите на комун.онанистическата напаст!
цитирай
3. kykowsky - ". . Oлигархията притежава ...
27.02.2012 12:41
"..Oлигархията притежава реалната политическа и икономическа власт в България. Ядрото й наброява 200 семейства, а около тях има поне още две нива - второ ниво от 300 семейства на високопоставени мениджъри и професионалисти и 500 семейства от мутренската и' фасада.
Ядрото на олигархията си раздаде ресурсите след 1989 г. В мнозинството си олигарсите имат отчетлив произход от ДС и структурите на бившия режим. През последните 20 г. те леко маскират властта и богатството си по новия начин - чрез моделиране на българската политическа сцена. По-голямата част от олигархичните кръгове са милиционери, затова и средствата им са милиционерски. В качеството си на президент Георги Първанов беше най-високопоставеният политически представител на българската олигархия. Като видите съветниците и действията му, няма как да сбъркате кого е обслужвал 2 мандата."...
цитирай
4. vencivaleri1951 - Простено да ти Кушел,
27.02.2012 12:47
lidislidis написа:
" Подиграваме се един на друг...Пращаме се в Анадола и Хавана без да осъзнаваме че отдавна сме задминати от тези страни във всяко едно отношение"

Винаги съм се възхищавала на реалното ти виждане на действителността!
Такова е българското положение и "катанченето" смешно!
Използвам момента да си взема прошка от теб/аз не давам прошка и не искам прошка от никой друг от този блог- не са на нивото ми,а се правят смешно и неадекватно над мен;)))/
Ако неволно с нещо съм те обидила прости, ми! Северни поздрави !:)
Обичам да те чета!


и ти ми прости ако има нещо. Не прощавам обаче на негодниците които съсипаха държавицата ни и обрекоха нас и децата ни на нищета-на първо място духовна.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Борисе и азда им еба мамицата боклукчийска.
27.02.2012 13:18
Но не там е въпросът. До един тези негодници са назначени на работа вдлезствие с моето, твоено волеизлияние. Позволи ми по добре да знам състоянието на страната ни от онзи смешник/Бог да го прости/ "Танкиста". Написали са му -прочел.Целта на доклада му беше :
-да се подготви основата за грабеж
-да послужи за индулгунция на туй що се задаваше за лапни шарани като теб/ако вярваш на всичко това/
За днраната беше взатруднено състояние, но двадесет години се храним все още със натрупаната соц сланина. Свърши сланината вече, свършваме и ние.
Ти винаги свърдваш нещата с ЦК и ДС и кадрите им, а този въпрос е вторичен. Нещата са в системата, контролът и ценностите които се налагат на хората.
Бил комунист, сега фабрикант. Значи е свършил с комунизъма./ако не е Мор или Енгелс:)/ Естествено е при нереволюционно пременаване от един строй в друг номенклатурата да придърпа към себе си трапезата. Навсякъде общо взето стана така. Не са изключение и Полша и Чехия. Просто там имаше сериозен контрол, а и залеч по умни и почтенни ръководители. Тук се дърляме дали със Дянков президентът е нарушил конституцията или не, а брутално се погазват конституционни норми що се отнася до социалната защита на хората. Как един от овластените не сецира конституционния съд за знравоопазването, за образованието, за правото на труд... Виж за корията на "царя" питаха. Не ми пука кой какъв е бил-монархист или републиканец, потомък на партизани или на деветоюнци...Ляв или десен...Пука ми, че "оголяхме", оскотяхме и вместо да се вземем в ръце си "размахваме срамотиите". Виж Кол "събра" Германия, но хванаха ли го в крачка го изритаха най безцеремонно. Сега по всичко личи, че начело на германия ще застанат двама от Изтока, а важният човек дори е комсомолски кадър. Това правили я Меркел уязвима или неконкурентноспособна. Ще кажеш не, но това е Германия, там има правила и закони. Бих казал, че вероятно не са по различни от нашите , но отношението към тях и контролът са други. Там е разликата, а не кой какъв бил. Поне аз така мисля
цитирай
6. vencivaleri1951 - Добре ...И да си прав какво следва от тук нататък
27.02.2012 13:21
kykowsky написа:
"..Oлигархията притежава реалната политическа и икономическа власт в България. Ядрото й наброява 200 семейства, а около тях има поне още две нива - второ ниво от 300 семейства на високопоставени мениджъри и професионалисти и 500 семейства от мутренската и' фасада.
Ядрото на олигархията си раздаде ресурсите след 1989 г. В мнозинството си олигарсите имат отчетлив произход от ДС и структурите на бившия режим. През последните 20 г. те леко маскират властта и богатството си по новия начин - чрез моделиране на българската политическа сцена. По-голямата част от олигархичните кръгове са милиционери, затова и средствата им са милиционерски. В качеството си на президент Георги Първанов беше най-високопоставеният политически представител на българската олигархия. Като видите съветниците и действията му, няма как да сбъркате кого е обслужвал 2 мандата."...


Да мрънкаме, да псуваме под юргана или анонимни в нета...Кажи нещо работещо в случая.
цитирай
7. kykowsky - Почва се по реда: първо се намират виновните - после съда - накрая присъди . Виновните в затвора.
27.02.2012 15:20
vencivaleri1951 написа:


Да мрънкаме, да псуваме под юргана или анонимни в нета...Кажи нещо работещо в случая.


В този порядък и след него - отначало.
цитирай
8. hristo27 - Да мрънкаме, да псуваме под ...
27.02.2012 15:45
kykowsky написа:
vencivaleri1951 написа:


Да мрънкаме, да псуваме под юргана или анонимни в нета...Кажи нещо работещо в случая.


В този порядък и след него - отначало.Е, как да тръгнеш от съда, като там са техните протежета?
Как в една Германия президентът подаде оставка / !!! /, а тук очевАдно се крадат милиони и няма осъдени?
Защо сме държавата с най-ниски доходи, а всяка година броят на милионерите расте?
цитирай
9. boristodorov56 - 5. vencivaleri1951
27.02.2012 15:47
Разбирам, че все пак признаваш, че разграбването е планирано и целенасочено от комун.онанистическите гаулайтери - "Целта на доклада му беше :
-да се подготви основата за грабеж." За съжаление -дори за бетонните червени глави - отгледаната опозиция беше оръжието за съсипване на България

Какво трябваше да направят лапнишараните като теб - дето ги крепихте 20 години?

С двайсет годишна давност да ме обвиняват, че съм се борил против канибалите?

О, не - драги - ти и другите като теб сте виновни.
Вие им давахте сила, не аз!
Можеш да ме наречеш какъвто си искаш, но аз с удоволствие бих ги изпекъл в пожара на партийния дом. Дори съм убеден, че сега доста хора съжаляват, че не са го направили, а се подведоха по повика на 14 декември`89 - "да не преебем мирния преход" на Жельо продажника и свитата му от подбрани ченгета около него.

Дори червените безмозъчни лумпени щяха да са по-добре, ако БКП/БСП беше затрита или поне забранена, а ДС разгромена, както постъпиха в Източна Германия на 10 ноември - завзеха пунктовете на ЩАЗИ и ги скопиха от раз!

Да не си правим илюзии, че друго би ни помогнало - днешните резултати го показват.
Паралела с другите бивси соц. страни - също.

И все пак защо се случи така?

Това трябва да се каже официално със закон - историята не бива да се манипулира.


Комун .онанистическите гаулайтери и кремълските еничари от ДС са виновни за положението на България!

Комедия ла финита.

Приключвам спора.
цитирай
10. анонимен - Абе да не си обсебен и ти от мене?
27.02.2012 16:30
Що непрекъснато "катани", та "катани"? Хайде сега, сериозно. Да скърцаш и скимтиш за сегашното ни положение е смешно и жалко. Когато си имал възможност да се изправиш срещо "Строителите на съвременна България" /познаваш ги и не един път си го казвал. Но ги хвалиш и ги хавалеше/. Сега няма да търсиш вината в нас. Ние, каквото можем, правим. И ще си мерим каквото искаме. И както си искаме. А аз изобщо не се връзвам на постчервени вопли за обединение и солидарни общества. Не искам да се обединявам с вас и да съм солидарен с вас. Другари, дайте да дадем. Ами, първо дайте вие. Всичко сте взели. Нали си член на БСП-то? Член си. Ами явни се на вашия конгрес, поискай думата и им речи "Другари, сбъркахме"!.
цитирай
11. blackpredator - Лозето иска мотика, а не молитва Венци
27.02.2012 16:57
Всичките тука, дето пишем, а и останалите, само се снимаме с мотиката и спорим, с лява ръка ли Ще копаем, или с дясна. Абе "копачи"....

Каквито копачите, такова и лозето...И няма Ще...
цитирай
12. vencivaleri1951 - Трудно би ме обсебил някой с брада/или обръсната такава/ освен ако не е Маркс:)
27.02.2012 16:57
katana написа:
Що непрекъснато "катани", та "катани"? Хайде сега, сериозно. Да скърцаш и скимтиш за сегашното ни положение е смешно и жалко. Когато си имал възможност да се изправиш срещо "Строителите на съвременна България" /познаваш ги и не един път си го казвал. Но ги хвалиш и ги хавалеше/. Сега няма да търсиш вината в нас. Ние, каквото можем, правим. И ще си мерим каквото искаме. И както си искаме. А аз изобщо не се връзвам на постчервени вопли за обединение и солидарни общества. Не искам да се обединявам с вас и да съм солидарен с вас. Другари, дайте да дадем. Ами, първо дайте вие. Всичко сте взели. Нали си член на БСП-то? Член си. Ами явни се на вашия конгрес, поискай думата и им речи "Другари, сбъркахме"!.


Да си мерим "катаните" или все едно чекиййките, ножлетата е метафора в случая драги. Тоест "катаните" в случая замествата паткиге, пишките...мога още да изредя. Ти си "Катана" , а не "катана". Веднага се сещам за един "Янаган" в сайтовете за шах. И той брадат, и той го размахва...Ефектът плачевен Истина е обаче, че до "срещата" ми с теб не знаех как се казват мечовете на самураите.
Иначе за написаното от теб какво да ти кажа. Щом ти харесва статуса, а той ще бъде същия за деца и внуци стой си в него. Води своите битки с непризнаващите твоите епистоларни революции, псувай комунетата и брой им кайметата:)))
цитирай
13. vencivaleri1951 - Така е "Тигре" и бих цитирал още нещо:
27.02.2012 17:17
blackpredator написа:
Всичките тука, дето пишем, а и останалите, само се снимаме с мотиката и спорим, с лява ръка ли Ще копаем, или с дясна. Абе "копачи"....

Каквито копачите, такова и лозето...И няма Ще...


-Не ще Екзарх, а иска Караджата
Проблемът "Тигре" е , не че не знаем как се "копе лозе" , а че до такава степен сме се смразили или по точната фраза е "са ни смразили", че не осъзнаваме как сапунисваме сами въжето на което ще ни обесят.
Забравяме , че бяхме космическа държава, че имахме десетки патенти, че имахме школа в култура, спорт. Забравяме, че бяхме страна с прилично селско стопанство. Да, много неща нямахме, дори тайничко/и не толкова тайничко/ в Кореком или при съседите се обличахме, но никога в магазини втора употреба. Забравихме, че сме имали и своите достойни мигове и преди 9ти септември отстоявайки независимост и суверенитет. Всичко свеждаме до това кой да изберем през следващите 4 или 5 години да се гаври с нас. Дюдюкаме против бонусите на "чуждите",оправдаваме тези на "нашите". Играем във филм на ужасите и играем като за "Оскар" Играем и бисираме себе си...
цитирай
14. vencivaleri1951 - Борисе не разбираш главното
27.02.2012 17:30
Ти можеш да изпечеш всичко що е било или симпатизирало в ляво , можеш да забръниш червеното в дъгата, но това няма да изкорени лошотията у нас. Комунистическа практика има по малко от век. За корупция, за обществени поръчки под масата четем по римско. Дикенс, Зола, Драйзер ,Юго, Елин пелин ако щеш не са били нито комунисти, нито са творили в комунистическо. Там където парата е "вся и все" там има мизерия, липса на достойнство. Хората не се вдигат да гинат в революции и метежи да кеф, а защото са опрени до стената. Нямаше да има нито 7ми ноември, нито 9ти септември ако преди това Капитала не бе зинал уста за още...
цитирай
15. boristodorov56 - 14. vencivaleri1951
27.02.2012 17:47
Бягаш по тъча.
Нито 7 ноември, нито 9 сетпември са революции - второто пък никак.

Не говоря за леви симпатизанти,

а комун. ононистически функционери от номенклатурата и личния състав на червените гестаповци от ДС.

Нямам предвид никакви обществени поръчки, а откровеното ограбване на народеца - такова не е имало у нас и по турско време.

На 11 ноември у нас немаше капиталисти, а комун. онанисти.
цитирай
16. анонимен - Аз, Венци ще ти кажа следното
27.02.2012 17:59
Няма човек, организация, народ, групи народи, които да са повярвали на комунетата и да не са се окайвали много за това после. Поне се правиш, че си познаваш историята на "марксовото ляво" /ама той, педал, бе! Щом те е обсебил, аз не ви се бъркам/. :-))))))))))))
Сам си припомни идеите ви, и си припомни, какво е било в действителност.
Цялата ви приказка ми прилича на капитана на Титаник. Изджасал кораба в айсберга, качил офицерите на лодките /и себе си/ и иска от останалите да са солидарни. Ай моля ти се. Вашите чисти помисли винаги ухаят на гроб и кражби.
цитирай
17. vencivaleri1951 - Катана, то Титаник е кораб на капиталистите бе човек
27.02.2012 18:12
katana написа:
Няма човек, организация, народ, групи народи, които да са повярвали на комунетата и да не са се окайвали много за това после. Поне се правиш, че си познаваш историята на "марксовото ляво" /ама той, педал, бе! Щом те е обсебил, аз не ви се бъркам/. :-))))))))))))
Сам си припомни идеите ви, и си припомни, какво е било в действителност.
Цялата ви приказка ми прилича на капитана на Титаник. Изджасал кораба в айсберга, качил офицерите на лодките /и себе си/ и иска от останалите да са солидарни. Ай моля ти се. Вашите чисти помисли винаги ухаят на гроб и кражби.


При соца обаче нещата не са такива:))) Не знам дали при моряците е така, но соц летците в пъти по рядко катапултират.Не казвам защо, но е факт. Солкото до педераслъка на Маркс ако имаш впредвид , че Ви завря петолъчката в дирниците имаш право. Иначе в буквалния смисъл на думата да имаш да вземаш. Прегледай личвите му писма/има ги вече без редакция/ и ще видиш за какво става дума. Малко прилича на теб в това отношение...Не е подбирал:)))
цитирай
18. анонимен - Комунизмът беше по-вреден от османската власт
27.02.2012 18:14
Между 1878 и 1989 има сходства. И в двата случая народът ни е изваден от една чужда империя и започва да изгражда собствена държава. Започва провеждането на избори, поставят се основите на конституционализма.

Но има и разлики. След като турците напускат България, те не оставят сътрудници на някаква Държавна сигурност, нито някакви други отломки от бившата власт. За тях са работили чорбаджиите, обаче последните нямат значимо влияние след 1878-а. Вместо тях изявените хора по това време са родолюбци - като участниците в борбата за църковна независимост, просветители, революционери, предприемчиви търговци и фабриканти. В списъчния състав на първите ни народни събрания намираме светли имена като това на Стефан Стамболов.

След 10 ноември примерно една четвърт от населението на страната са бивши сътрудници на Държавна сигурност. Всеки четвърти! Може би числото е даже по-голямо, като се има предвид, че в Източна Германия беше към една трета. Тези хора са заинтересувани на власт да идват не тези, които ще управляват добре страната, а тези, които няма да отворят досиетата.

Като се има предвид, че и БКП имаше към един милион членове по това време, числото на обвързаните е даже по-голямо.

Но главното е друго. Сред изявените българи процентът е много по-висок. В началото на промените голяма част, ако не и повечето, от нашите политици, водещи журналисти, интелектуалци и хора на ръководни длъжности са обвързани с бившата власт било като членували в БКП, било в ДС. Вторите са хора, които, от една страна, са зависими, а, от друга, сами имат голямо влияние. (След 1878-а не се оказва например, че Светият синод е работил за тайната полиция на султана!) Това са хора, които определят общественото мнение, дневния ред, а, ако щете, и стопанското развитие. Като се огледаме назад, ще видим, че това до голяма степен е предопределило съдбата ни през последните 20 години.

През 1990 година у нас имаше много емоции и малко яснота кой кой е. Бяхме много ентусиазирани, но също и много неорганизирани. Образно казано, тичахме напред-назад като отвързани кучета. Воювахме с вятърни мелници. Помните ли, че един от големите въпроси беше свалянето на петолъчката от Партийния дом? Докато се размотавахме по площадите и си насищахме крастите с писане на декларации, имаше една малка група от хора, които бяха наясно какво се случва и не губеха време. И тъкмо тази група произхождаше от бившата власт. Времето беше наше, но парите – техни.

След 1878-а организираните групи са вчерашните комити и революционери, тоест тези, които са се борили срещу империята. След 1989 г. е налице точно обратното. Организирани, че и въоръжени, са тъкмо тези, които са работили за съветската империя.

След 1878-а ратаите и управителите на турските имоти продължават да ги стопанисват. Те правят същото, което и преди тази година: орат и прибират реколтата. Разликата е, че след бягството на турците, над ратаите няма никой, на когото да се отчитат. Така нашенците се разполагат като собственици с плодовете на тези имоти, а по-късно и със самите имоти. След изтичане на давностните срокове, като владелци те се сдобиват с нотариални актове. Това обаче е съвсем законен процес както по тогавашното, така и по днешното законодателства.

След 10 ноември обаче собствеността премина от едни ръце в други не чрез придобивна давност, а основно чрез престъпни способи като присвояване, подкуп, невярно документиране, заплахи и убийства. Към 10 ноември българското стопанство е в ръцете на комунистическата номенклатура. В условията на проточило се раздържавяване тези хора са в естественото положение да присвоят собствеността, която управляват.

След 1878-а голяма част от средствата за производство преминава от едни ръце в други, обаче обществено-икономическият строй остава непроменен. Както преди Руско-Османската война, така и след нея, в България собствеността е частна, а стопанството е пазарно. Промените са единствено политически. Преди войната няма избори, а след нея – има.

Тук някои ще възразят, че преди 1878 в България са налице феодални остатъци. Това е вярно, обаче такива има и след тази година. Задругите се запазват чак до началото на 20-и век, а те не са капиталистически. Това, което историците наричат „феодални остатъци” не е някаква държавна система, налагана от Истанбул, а местните обичаи, които Иван Хаджийски чудесно е описал в „Бит и душевност на българския народ”.

След 10 ноември промяната е далеч по-рязка. Не само националният капитал сменя собствениците си, но трябва да се промени същината на стопанския живот. По времето на комунизма той се управлява бюрократично, а не от търсенето и предлагането. Такава икономика стои по-близо до Египет от времето на фараоните, отколкото до съвременното общество.

Стопанската свобода даже в Древния Рим, който е признавал робството, е била по-висока, отколкото при комунизма. Все пак в Рим отношенията са пазарни. Собствеността в Османската империя се води държавна (на Султана) само до премахването на спахилъка, а това се случва далеч преди 1878-а.

Следствието от това е, че след Руско-Османската война имаме плавен преход. Българските занаятчии и търговци губят големите пазари на империята, но по същество се занимават със същото, с което и преди това. След 10 ноември обаче тепърва трябва да се раздържавяват предприятията. В България, за разлика от страни като Чехия, това означаваше тези предприятия да бъдат съсипани, източвани и приватизирани „под масата”. След като по-голямата част от този капитал е разпиляна, остатъкът е в ръцете на хора, които нито знаят как, нито искат да управляват тази собственост. Загубени са десетилетия, в които светът е отишъл напред, а много производства са се преместили в Източна Азия. Загубени са и уменията да се произвежда и търгува на международния пазар.

Резултатите от изброените разлики са налице. След 1878 г. българското стопанство се развива бързо, а начело на страната са способни и родолюбиви политици като Стамболов. Какво става след 1989-а знаем всички.
цитирай
19. kykowsky - Зад маската на българския преход
27.02.2012 18:19
Vergangenheitsbewältigung е терминът, с който германците наричат процеса на “справяне с миналото“. Да осмислиш миналото, за да го преживееш – това е било начинът да надмогнат тъмната сянка на нацизма, белязала следвоенното развитие на Германия. Всяка държава, преминала през епоха на тоталитаризъм, неминуемо се изправя пред този труден момент и от ефективността на “справянето” зависи доколко бъдещето ще е успешно и необременено от спорното наследството.

В България Vergangenheitsbewältigung така и не беше осъществено. Българското общество предпочете да заживее с митовете, вместо да се изправи срещу наследството на провалилия се комунизъм и да започне наистина на чисто. Обаче изминаха повече от 20 години, израсна цяло едно ново поколение и без да имаме консенсус относно епохата на комунизма, дойде време за Vergangenheitsbewältigung на Прехода. Опит за нещо такова представлява книгата на българския емигрант Илия Троянов – “Кучешки времена. Революцията менте – 1989″. Странна и показателна е нейната съдба – написана и издадена на немски в Германия в края на 90-те г., книгата така и не вижда бял свят на българския пазар до 2008 г., публикувана от изд. “Балкани”. Днес на вниманието на читателя е новото й издание, дело на “Сиела”.

“Кучешки времена” е невероятно горчив анализ на българския преход и т. нар. “нежна революция” от края на 1989 г. с множество препратки назад към времето на социализма и неговите герои. Като страничен наблюдател (семейството на автора емигрира в Германия още през 1971 г.) Илия Троянов сваля маската на целия бутафорен “преход”, който вълнува българското общество вече толкова години и за когото така и не успяваме да се разберем дали е свършил или не. Зад тази маска лъсва една зле скалъпена митология, залегнала в най-новата ни история едва ли не като чиста монета – заблудата, че на 10-ти ноември 1989 г. е свалено комунистическото управление на страната, идва демокрацията, започват реформите, България тръгва към Европа и прочее устойчиви митове.

Безмилостният анализ на българския “преход” започва с припомняне на една от последните изяви на Тодор Живков, докато още е на власт. В същата онази реч, от която всяко хлапе днес като папагал повтаря изолираната реплика “сега навсякъде има матриал” всъщност бившият първи казва много любопитни неща и в общи линии начертава основните насоки на бъдещата демократизация на страната – разбиване на еднопартийния модел, отваряне към пазарно общество, насърчаване на частната инициатива. Страница след страница авторът изследва генезиса на т. нар. “промяна”, главните участници в нея, причините, следствията – и всичко води къде с невидима, къде със съвсем видима нишка, към партията-майка.

Цитираните думи на Димитър Станишев, бивш член на Политбюро и баща на бившия министър-председател, са смразяващо-отрезвяващи: “Фактически партията създаде опозицията. Опозицията не беше двигател на събитията, а неин продукт. Твърдяха, че 10 ноември бил резултат от борбата на опозицията. Чак да ти стане смешно! Къде, кога и срещу кого се е борила опозицията? Какво е представлявала борбата й?”

Цялата подготовка на събитията, които днес свързваме с думи като “революция” и “преврат”; протестите, митингите, “Времето е наше”, раждането на опозицията, прехвърлянето на властта от едни ръце в други – всичко е осветлено без притеснение и прикриване, с истинските имена на действащите лица, с цитати. Подмяната на демократичната идея, изтласкването на бившите дисиденти от политическата сцена, внедряването на агенти на ДС на всеки пост, на всяко стъпало в йерархията на новите партии – Илия Троянов не спестява нищо от срамната история на младата ни демокрация.

Отделено е особено внимание на огромната машина Държавна сигурност, на методите, с които функционира много след Десети ноември, на безкрайните й пипала, обхванали обществения и политически живот в България. Проследени са пътищата на вездесъщите “червени куфарчета”, на изнасянето на капиталите от страната, превръщането на политическа власт в икономическа… На зараждането на мафията, на времето на борците, банките и пирамидите… Същевременно са вплетени лични наблюдения от пътувания из България, житейски истории на обикновени хора и печални картини на отблъскваща мизерия, безизходица и отчаяние. Имам някои резерви относно оценките на автора за разни личности и събития, които понякога са на база неясни източници и недоказани твърдения, но така или иначе книгата не е чиста документалистика, а съдържа и много лично отношение – предимно огорчение, сарказъм и песимизъм.

“Кучешки времена” е наистина много болезнено и трудно за преглъщане пътуване назад към 90-те и смел опит за преосмисляне на миналото, който оставя малко поводи за надежда. Неминуемо е сравнението с филма “Шменти-капели” на Влади Въргала, където смехът от няколкото забавни сцени застиваше в гримаса на потрес от действителната картина на българския преход.

Изводът за онези, които остават у нас, не е много оптимистичен:

“В България преодоляването на миналото, в каквато и форма да е то, е обречено на неуспех просто поради причината, че нито в личния, нито в обществения живот това минало не е минало“, пише Илия Троянов.
цитирай
20. анонимен - Като ми мине доброволната карантина, ще ви емна марксово
27.02.2012 18:28
Да си знаете. Щото нищо не е заврял от зад. Ни петолъчки, ни звезди на давид.
Просто ви е дал катехизис, как да върнете човечеството в недоразвития феодализъм. Ще те замоля да не преливаш от пусто в празно. Просто постъпи, както ти рекох в началото. Не плачи тук. Викни пред своите.
цитирай
21. alexalexalex - венци
27.02.2012 19:39
само да вметна, че това твойто на нищо не прилича :)))

къде плака, когато на власт беше Жан? А при Станиша за какво плака?
сега като не сте във власта - много социални станахте, ахам:)

я се сети за видния капиталист и твой верен другар (на Гоце тоже) видния свинар Гергов.
каквата ви е партията - такива ви и капиталистите :)))

и за БВП-то, прочети пак числата, че цитираш като Маркс (тоя колко лъже в числата , малиии).

п.с. И си оправи правописните грешки. ако нямаш спелинг чек да ти пратя. ама така се излагаш като културен министър :)))
цитирай
22. анонимен - До boristodorov51 и vencivaleri1951
27.02.2012 19:45
Г-н Тодоров, 95 % от написаното от Вас е абсолютната истина.Много от нас се обвиняваме един друг и не виждаме помиярите около нас, които и по времето на комунизма и днес , макар и да са били пас и тогава и сега , са си добре. Такъв е и спорещият с вас Венци незнам кой си. Не бива да губим сили да спорим с чугунените помиярски глави, а действително да направим нещо. Аз днес подписах петицията за лустрация и считам, че тя може да се превърне в светлината в тунела, не защото веднага ще се решат нещата ако бъде подписана от милиони българи, а защото ще осветли партиите, ще стане ясно кои са комунистическите подставени лица и кои истинските демократични и антикомунистически партии. Надявам се след това много бързо да се повторят нещата от 1997 година, но този път не бива да се повтарят грешките от онзи мандат.
цитирай
23. анонимен - Алекс, той плаче, когато управляват различни от неговите комунета
27.02.2012 19:56
alexalexalex написа:
само да вметна, че това твойто на нищо не прилича :)))

къде плака, когато на власт беше Жан? А при Станиша за какво плака?
сега като не сте във власта - много социални станахте, ахам:)

я се сети за видния капиталист и твой верен другар (на Гоце тоже) видния свинар Гергов.
каквата ви е партията - такива ви и капиталистите :)))

и за БВП-то, прочети пак числата, че цитираш като Маркс (тоя колко лъже в числата , малиии).

п.с. И си оправи правописните грешки. ако нямаш спелинг чек да ти пратя. ама така се излагаш като културен министър :)))

цитирай
24. ok3223 - Катанага сан
27.02.2012 19:56
Що не се скриете в джунглите на Конго с Борис.
През 89год.държавния дълг беше около 10 милиарда долара.
Сега е към 40,а вътрешно фирмената задлъжнелост се измерва със стотина милиарда и повече.
Имаше стотици фабрики и заводи,приватизирани за стотинки от Костов и Божков, болшинството ликвидирани.
Костов и СДС,които имаха абсолютно мнозинство с техен президент П.Стоянов, конституционния съд техен,имаха квалифицирано мнозинство в Нар.събрание
ЗА 4 ГОДИНИ ЗАЩО:
не приеха ЛУСТРАЦИОННИЯ ЗАКОН ?.Номеклатурата на БКП, активистите, службашите от ДС и МВР и от секретните служби вън от властта,всичките, тотално,както направиха в Полша;
не отвориха досиетата,всичките, тотално,да се види,кой, кой е в тази държава,кой кум,кой е сват.Да се прочисти въздуха,атмосферата в държавата на прехода;
да осъдят генерал Семерджиев и помощниците и ги заставят да дадат фотокопията от "унищожените" 144,000 досиета, на елитните кадри на секретните служби...
Никой след Иван Костов и СДС,взели властта с квалифицирано мнозинство през 1997год., никой повтарям, не е имал техните властови възможности за броени дни да отвори досиетата и приеме закона за тоталната ЛУСТРАЦИЯ на героите от миналия режим.
Не го направиха. Защо?
Удариха го на приватизации и пладнешки грабежи, и днес всичките начело с Костов са...МИЛИОНЕРИ.
Обезпечили себе си и родата до 10-то поколение.
ТА ДНЕС ТЕЗИ С...УНИЩОЖЕНИТЕ ДОСИЕТА И ГУЗНИ СЪВЕСТИ, и герои като Коритаров и Иво Инджев, КАТАНА и БОРИС56,безбройната и гузна папалач от анти кумунисти и русофоби със задна дата, да ни демонстрират какви демократи са, и колко са лоши и виновни комунетата, онано комунягите и пр.симпатяги за днешното плачевно състояние на България.
Да ни навират в очите нагло и нахално, натрапчиво своя закъснял анти кумунизъм и плесенясала русофобия,мот амо,
по примера на кадъра на ДС и КГБ и днешен ултра русофоб и анти комунист, примерния демократ и американофил
ИВО ИНДЖЕВ.
Айде стига,бе.На нас ли тия...
НЕ ПРЕСОЛЯВАТЕ ЛИ СУПАТА!?...
цитирай
25. анонимен - Окейчо, някога да съм твърдял, че изброените от тебе
27.02.2012 20:00
не са бивши комунета? Нещо съм лют тия дсни и ще те отпратя да вървиш на майната си. Преди това вземи, такажи какъв е бил вътрешния дълг. Абе, я научи нещо, па тогава говори.
Ти тъп ли си, кьорав ли си? Колко пъти Конституционния ВИ съд спира лустрациите?
цитирай
26. анонимен - Венци, в следващото Народно съб...
27.02.2012 20:22
Венци, в следващото Народно събрание няма да има от любимите на бръснаря седесари и Синята идея ще е отдавна забравена смешка. А това, че основното свойство на капитализма е да колабира перманентно е тайна само за четиримата ти глупави опоненти. Комунизмът е бъдещето на света, ако иска да оцелее, да спести ресурсите и да се справи с предизвикателствата, защото това става със солидарност а не с индивидуализъм и егоизъм. Хау!
цитирай
27. vencivaleri1951 - Борисе, писах революции и метежи
27.02.2012 20:29
На кой каквото му харесва.
Ако смяташ, че Ленин и Компания са щяли да гътнат монаркията в мирно време просто ги надценяваш. Ако смяташ, че Димитров и компатия бяха в състояние да съборят у нас мотархията отново не си в час. СССР е резултат от ПСВ, соц системата от ВСВ. Тези войни обаче не са на комунистите а на Капитала. Не бързай да отписваш соца Борисе...Той тепърва предстои . Или както казва тов- Ленин.."..капиталистите сами насапенисват въжето..."
цитирай
28. alexalexalex - ok3223
27.02.2012 20:32
пич, в часовете по математика или си бягал или си бил двойкаджия :)

имаш ли идея колко е БВП на държавата, а?
15 % от него ни е външен дълг :)))

за въртрешновирмената задлъжнялост - ептем си се побепцал :)))

аман от недоучили комунисти :)
цитирай
29. анонимен - Венци, доскучаваш
27.02.2012 20:50
Направо си си скучен с тия смешни вопли. Хеле пък като наджапаш в историята, хептен се овъртолваш. А след като се овъртолиш, викаш на помощ Волтери, Оуени, Платони и прочее. Ще ми се да се опреш на минало свършено време и да слагаш тук и там по някое "според мене". И най-вече вземете, та седнете тримцата и споделете, как аджеба" го виждате това солидарно общество в бъдеще време. Без Волтери и Платони, ама с нещо като хипотеза. Примерно: Ще накараме Катаната да си дава 80% от приходите, за да ги дадем на Кушела. Ако не ги дава, ще го убием. От това на Кушела ще му стане приятно, вероятно, но ще трябва той да бачка, че все от някой трябва да се взимат 80%. Ама от опит знам, че мечтаещитне за солидарно общество, нещо не искат да бачкат. Искат само да взимат и да преразпределят. И да не дават нищо насреща. Тогава ще дойде Окейчо и с революционен плам ще залости Кушела в някое ТКЗС и ще го кара да работи, щото началствата, и те хора, и те искат да блаженстват и да не бачкат.
Ако знаете колко сте забавни с тия хлапешки приказки.
Преди време ти казах нещо. Казах го на Кушела и на Окейчо. Тук е безпредметно да пишете. Аз съм егоист, капиталист и тъпа отрепка на прилепската аристокрация.Но вие сте благородни господа. Ами, проста работа. Вземете някой/направете кастинг/ и се погрижете за него. В реално време и с ваши пари. Така можете да докажете форма на солидарност с лични средства.
цитирай
30. vencivaleri1951 - А каква е съдбата на Ст Стамболов?
27.02.2012 20:51
[quote=анонимен]Между 1878 и 1989 има сходства. И в двата случая народът ни е изваден от една чужда империя и започва да изгражда собствена държава. Започва провеждането на избори, поставят се основите на конституционализма.

Но има и разлики. След като турците напускат България, те не оставят сътрудници на някаква Държавна сигурност, нито някакви други отломки от бившата власт. За тях са работили чорбаджиите, обаче последните нямат значимо влияние след 1878-а. Вместо тях изявените хора по това време са родолюбци - като участниците в борбата за църковна независимост, просветители, революционери, предприемчиви търговци и фабриканти. В списъчния състав на първите ни народни събрания намираме светли имена като това на Стефан Стамболов.

След 10 ноември примерно една четвърт от населението на страната са бивши сътрудници на Държавна сигурност. Всеки четвърти! Може би числото е даже по-голямо, като се има предвид, че в Източна Германия беше към една трета. Тези хора са заинтересувани на власт да идват не тези, които ще управляват добре страната, а тези, които няма да отворят досиетата.

Като се има предвид, че и БКП имаше към един милион членове по това време, числото на обвързаните е даже по-голямо.

Но главното е друго. Сред изявените българи процентът е много по-висок. В началото на промените голяма част, ако не и повечето, от нашите политици, водещи журналисти, интелектуалци и хора на ръководни длъжности са обвързани с бившата власт било като членували в БКП, бил

През 1990 година у нас имаше много емоции и малко яснота кой кой е. Бях

А каква е съдбата на съратника му Димитър Петков, Алеко Константинов...Тогава комунистите въобще ги няма. Кой и за какво им резна главите на тези големи Българи. Не става ли въпрос за пари и власт?
цитирай
31. vencivaleri1951 - Аз защо си мисля Катана , че ти бройкаш моите доходи и имоти:)))
27.02.2012 21:10
[quote=katana]Направо си си скучен с тия смешни вопли. Хеле пък като наджапаш в историята, хептен се овъртолваш. А след като се овъртолиш, викаш на помощ Волтери, Оуени, Платони и прочее. Ще ми се да се опреш на минало свършено време и да слагаш тук и там по някое "според мене".

Да ме извини и да ми прости , че го взимамза пример/лека му пръст/ един твой колега от "6ти септември". Бачкатор, бояджия..-Бай Иван Джамбазки. Няма начин да не си го познавал. /фамилията му говори с какво се е занимавал рода му/Та със своята скромна заплата на бояджия той изучи двете си деца и построи сериозна къща в Говедарци/етаж за него, друг за дъщерята, трети за сина/ Децата му я "понакондериха" и направиха приятен хотел. Всичко ОК , но са на път да загубят къщата. Знраве и нерви потрошиха да се разплащат с банка, и държавни сборове. Хайде ти ми обясни как баща им-бояджията в онова гадно време успя да срупа над 300м2 къща в курорта/не е комунист, не е десар...напротив имал е неприятности с тях зарад рода си/, а децата му изучени, умни , работливи са на път да я загубят.
Дадох ти този пример защото ти си познавал този човек и знаеш, че освен двете си ръце не е имал никаква подкрепа. Затова приказки от сорта , че видите ли ти си се спуквал от работа , но парторзите не ти дали жилище, не ти дали развитие са празни работи. Ето ти твоят колега си направи хотел, и не лош апартамент в Еван Вазов и зучи и отгледа децата си. Как на него колегата му не са пречели , а все на теб. За разлика от прилепската аристокрация на него родата му наистина зор е видяла след 9ти.
цитирай
32. vencivaleri1951 - Ломиярите господине обикновенно са анонимни.
27.02.2012 21:20
анонимен написа:
Г-н Тодоров, 95 % от написаното от Вас е абсолютната истина.Много от нас се обвиняваме един друг и не виждаме помиярите около нас, които и по времето на комунизма и днес , макар и да са били пас и тогава и сега , са си добре. Такъв е и спорещият с вас Венци незнам кой си. Не бива да губим сили да спорим с чугунените помиярски глави, а действително да направим нещо. Аз днес подписах петицията за лустрация и считам, че тя може да се превърне в светлината в тунела, не защото веднага ще се решат нещата ако бъде подписана от милиони българи, а защото ще осветли партиите, ще стане ясно кои са комунистическите подставени лица и кои истинските демократични и антикомунистически партии. Надявам се след това много бързо да се повторят нещата от 1997 година, но този път не бива да се повтарят грешките от онзи мандат.


Ад съм зад име, физономия и СВОЙ политически избор. Ще спра до тук защо вече наруших хигиенните си навици коментирайки Ви
цитирай
33. vencivaleri1951 - Прегледай постинга /мисля че са два/
27.02.2012 21:28
alexalexalex написа:
само да вметна, че това твойто на нищо не прилича :)))

къде плака, когато на власт беше Жан? А при Станиша за какво плака?
сега като не сте във власта - много социални станахте, ахам:)

я се сети за видния капиталист и твой верен другар (на Гоце тоже) видния свинар Гергов.
каквата ви е партията - такива ви и капиталистите :)))

и за БВП-то, прочети пак числата, че цитираш като Маркс (тоя колко лъже в числата , малиии).

п.с. И си оправи правописните грешки. ако нямаш спелинг чек да ти пратя. ама така се излагаш като културен министър :)))


за Станишев /евреи, евреи...гругом одни евреи.../ и тогава пак ми говори. На Виденов каквото има да му казвам са му го казал в очите/рода сме/ Да не би да кажеш, че има нещо общо с корупция, заменки, бонуси и прочее. Той е друга категория приятел. Никога не е имал пролем да бъде в политиката, да направи своя фракция и прочее...Послужиха си с него мошениците и си "измиха ръцете"...
цитирай
34. анонимен - Елиминтарно подхождаш, Венци. Започваш с предългите есета и празни приказки.
27.02.2012 21:42
И предългите хипотетични анализи. Хайде бе, човек. Толкова е просто. Кажи как го виждаш твоето солидарно общество. От кога приказваш за него, а до сега не съм те прочел как го виждаш. Все ще го вместиш хипотезата в две твои есета. Моля ти се, не разказвай приказки. Аз не съм ти обект на анализи и предположения. Признах си, че съм тъп и капиталист и си търся оправдание за неудачите. И това признавам. Ще призная, че съм негър, ескимос. Само кажи нещо конкретно. Защо ме караш да ехиднича?
цитирай
35. vencivaleri1951 - Добре ще ти кажа аз какво виждам.
27.02.2012 22:42
katana написа:
И предългите хипотетични анализи. Хайде бе, човек. Толкова е просто. Кажи как го виждаш твоето солидарно общество. Само кажи нещо конкретно. Защо ме караш да ехиднича?
Ще завърша пак с пример. Румен Овчаров и Трайков са много различни както във вижданията си за енергетиката, така и в деиствията си. Еднакви са обаче когато се опре да членството им в управителното тяло на двата етергийни фонда. Тоестразписват се охотно във ведомостите на подоопечните им структури. Това се нарича грабеж. Макар и опоненти те са солидарни в грабежа. Е аз искам да смесолидарни в противограбежа и също да си останем опоненти без да се смразваме

Ти не си тъп Катана, а още по малко капиталист. От това което ниждам на снимката /дано се заблуждавам/ усещам уморен и с материални проблеми човек. Впрочем каквито сме повечето българи. Истина е, че постинга ми е реплика на вашите безконечни и злобни войнички които си устройвата вяколко човека в блога. Те не са продуктивни нито за Вас нито за публиката. която Ви гледа. Продуктивни са единствено за тези които ни "работят" и наричат себеси Национално отговорен капитал или политическа класа независимо от коя страна стоят на банките. Аз възприемам тях като мой враг не теб, не Кушел не Борис.... Тримата сме Ние според моите разбирания а овластените са те. Солидарното общество за мен е социалистическото или поне социалдемократическото с някои уговорки. Не говоря обаче за това , а за солидарността като чонешко качество което надскача инстинкта да самосъхранение у животните. Повечето животни се спасяват поединично и това е и причината хищниците толкова безрисково да си подсигуряват храната. Предполагам си наясно , че не материалните ми проблеми са изходната точка за моя политически избор. Не нуждата ме кара да викам-"Караул" Просто ставами неудобно , че "ям три пъти на ден" когато хора се ровят в контейнерите. Става ми неудобно когато оставям старите си дрехи пред дома и на момента изчезват.-Става ми неудобно когато срещам смачкана от живота мойта класна... Не искам да е така и това наричам солидарност. Като счетоводител съм и практичен. Не можеш от една сметка да правиш единствено действие изваждане. Тоест не можеш да правиш единствено изваждане от сметката на сиромасите/социалните плащания/ в полза на овластени и олигарси. Освен за котката Конфуций е казал, че не бива да оставяш врага без изход. Ще ти скочи. Като цяло ние нямаме изход вече, но не аз и Кушел сме ти проблемът. Не си и ти нашият. Вяма смисъл да скачаме един срещу друг, а да насочим скокът си накъдето трябва.
цитирай
36. boristodorov56 - Исках прости отговори...
27.02.2012 23:49
Ма що е така?

Що така не можахме да случим на "добри" капиталисти от назначените?
Как така се случи, че общонародната собственост попадна в правилните ръчички - на отроците на ЦК на БКП и ДС?
Как така се наредиха политиките у нас та почни всичките "видни" личности на политическите партии са от структурите на ДС?
Как така Андр. Безродника и Петър Танкиста публично признаха, че България е фалирала във всички аспекти на икономиката и задлъжняла над допустимия минимум, а изведнъж се яви някаква си абстрактна "демокрация", която и до днес е причината за оправданията на червените талибани?
Как така другите страни от соц. феодализма без изключение направиха крачката напред и преминаха в пазарна икономика без никакви сътресения, а Полша днес е с 10% ежегоден растеж, а Чехия с 5 пъти по-високи заплати и жизнен стандарт?
Как така се случи, че през 22-те години на ограбване, което се наричаше преход - най-големия собственик у нас се яви Лукойл, а рочти не се дупнаха западни инвеститори, когато инвестирането тук в структуро определящите сектори беше атрактивно за тях, а днес тези сектори ги няма?
Как така се случи, че червените гестаповци от ДС и наменклатурата не бяха отстранени от държавните структури само у нас и в Съветския съюз?
Как така се случи, че 22 години България самостоятелно не може да определи националните си приоритети извън интересите на остатъчния СССР?
Как така се случи, че собственик на най-големите монополоопределящи икономически субекти у нас до един са свързани до един с ЦК на БКП, ДС и остатъчния СССР - и защо?

Как така се случи, че виновни у нас са всички други освен гаулайтерите от ЦК на БКП, еничарите от червеното гестапо и явните рубладжии и българопродавци от комун.онанистическата шайка?

Как така нямат срама тези хора, бе мамицата им да еба боклучава!!!

Нещата назад не могат да се върнат - вече е ясно,
освен ако не се повтори 1 997 год. и всичките награбили се с "общонародната собственост" не се съберат по списък на Стадиона за публично скопение и дизинфекция от миазмите на комун.онанистическата напаст!
цитирай
37. анонимен - Васил Златарски
27.02.2012 23:53
Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.
Съединението прави силата!
цитирай
цитирай
38. vencivaleri1951 - Едно си Боре знае, едно си Боре бае
28.02.2012 00:46
Стадион, комунетата на куп и Пиночет:)))
Ама Боре то Пиночет го поръчаха тези с париците. Тоест Национално-отговорния кяпитал. Та кажи нашите национолни отговорни капиталисти кого да затварят, кого да поръчат.Не толкова начетен но все пак генерал си имаш начело на държавата. Ако си мислиш, че не може да го докара до стадиони прекалено го подценяваш. Само после да не пропееш като сопрано и да се оплакваш , че скопили не когото трябва.
Какво значение има дали капиталисти са станали потомци на деветосептемврийците или на деветоюнците. Щом не си сред тях си еут от трапезата. Приел ли си пазара за арбитър бъди готов и да те търгуват на безценица. Виж на икономическия форум в Москва преди няколко седмици се даде следния пример относно кризата. Предполага се че активите на света са някъде около 60трилиона долара. На барсата обаче се търгуват 600трилиона. Десет пъти повече от наличвото. Борсата е диригент на съвремената икономика. Обясни ми и ти простичко как така 60 се търгуват за 600. Няма как да не се получи криза и последствията на нея. Глад, мизерия войни...Нашите тук капиталистчета са като мушици винарки сред онези "кондори" Виж аз имам поне двама добри познати ако не приятели които влезнаха в този 0,2% според статистиката. И двамата се бият в гърдите, че са "леви", но просто обстоятелствата, оцеляването и късмета ги принудили да станат едри предприемачи. Казвам им, че може и късмет и принуда и обстоятелствада съм и помогнали, но "леви" те вече не са и , че не дай си Боже утре им се наложи да правят избор/а аз съм сигурен , че ще се наложи/ вяма да са "леви" предпочитанията ми. Че за властта кръв не проливаха, но за парата ще проливат.
цитирай
39. анонимен - roy
28.02.2012 02:46
Чета и не разбирам защо е необходимо да спорите.А въпрос трябва да бъде -на къде отиваме?НЕ сме ли пак на потъващия кораб? А отговора е еднозначен-ДА НИЕ ПОТЪВАМЕ.НИЕ КАТО НАЦИЯ ИЗЧЕЗВАМЕ.Следва въпроса -случайно ли е това? НЕ Е СЛУЧАЙНО- и тук нямат вина нито комунисти нито демократи.Това е последица от поредица от грешки на всяко ниво.Смеем се на турците -смятаме ,че те са зле.Смеем се и на кубинци и китайци....НО уви ние сме по зле и от тях.Смятаме ,че сме по свободни от тях -УВИ НЕ.Защо смятам така- отговора е ... НИЕ СЕ НАМИРАМЕ В ТОТАЛЕН ИНФОРМАЦИОНЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРОР -от 23 г.СМЯТАМЕ ,че свободни но...Не може да има икономическа свобода след като 65-80% средно 70%(седемдесет не е грешка) от цената са на всеки продукт са финансови инструменти.Тоест за труда остават по -малко от 30%.Това не е било нито по ТУРСКО нито по бай ТОШОВО време.Това обезмисля всяка инициатива.Точно за това и всички държави в ЕС са обречени .Всички сме РОБИ на една гадна мафиотска система-Управлявана от БРЮКСЕЛ.ЗАКОНОВО СМЕ БИЛИ ПРОДАДЕНИ КАТО РОБИ.БЕЗ ДА НИ ПИТА НИКОЙ.И никой от тук спорещите не може да отрече тези факти.А как стана това?БЯХМЕ В ТОТАЛНО ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ И ЦЕНЗУРА. ДА ЦЕНЗУРА-НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ,ЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА И СЕГА.НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО И МОЕТО ПИСАНИЕ ИЗЧЕЗНА(ИЗТРИЯТ).Сега по телевизията има предаване за сивата икономика-законите са такива ,че ако ги изпълняваш-ФАЛИРАШ.Това не е случайно.Прочетете за Джон Перкинс .Вижте какво става с ИСЛАНДИЯ ,ТУРЦИЯ...Това са лоши примери за власт имащите .Колкото и да ме боли трябва да призная ,че по времето на османската империя (по турско) сме били по-- свободни и по-богати.В ПРИРОДАТА ИМА ЕДИН ЗАКОН -ТАМ КЪДЕТО УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВОТ СА ДОБРИ ,ПОПУЛАЦИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА.Уви при нас и с целия ЕС има отрицателен демографски прираст.И за това не са виновни никой партии,а законите който са лоши за човека.
цитирай
40. анонимен - Към анонимния 18: ТАН ТАН
28.02.2012 07:47
Грешите човече. След Освобождението, в Държавната власт налязоха хора, бих казал предатели на Революцията. Тъй като София попада в Първи революционен окръг, а този окръг не е взел дейно участие, поради предателството на Ловешкия комитет и като следствие революционните комитети са били разбити от Турската власт. Това е една от причините за гибелта на Ботев. Във власта навлизат богатите, чорбаджиите, предателите, навлизат тези които са сътрудничели на Турската враст. Например Марин поп Луканов става областен управител. Най-много преселници в София са от селищата в Първи революционен окръг. Техните потомци, през периода 1936 - 38 година изгарят голяма част от архивите на Турската власт, отнасящи се за България. Защото в тези архиви, потомците установяват че техните родители и деди са били сътрудници на Турската власт. Сега един паралел: Власта след 09.09.1944 год. постепенно се заграбва от отряда Чавдар - партизани и ятаци. Особенно това се засилва след идването на Тодор Живков на власт. Докато до неговото узурпиране на власта, може да се говори за някакви може би жестоки управници, но все пак с идеи, то след идването му на власт, идеите стават камуфлаж, зад които се скрива една прогресираща шайка от бъдещи алчни управници. Нещо повече, много от бившите партизани и ятаци от останалите отряди са в немилост - масово гонени или напускат БКП. Това особенно се засилва през 80-те години на 20-ти век. Партийното Тодор Живково ръководство е подготвило преминаването към капитализъм начело с техните деца и всеки който пречи е брутално смачкван. Затова днес на власт са белите якички на бившите Комсомолски секретари. А спортистите са тяхната брутална сила в заграбването и запазването на власта. И в миналото, и сега - ръководящите са от районите Първи революционен комитет. Това е жестоката истина. Няма идеи, има потомствено предаване на власта.
цитирай
41. vyordanoff - Здравей, Венци! Май пиша за първи ...
28.02.2012 09:25
Здравей,Венци!
Май пиша за първи път в блога ти,въпреки,че определено го чета и се радвам,че вдигна активността си.Никога не съм писал постове,а коментирах чужди.Получаваше се нещо,като при теб,беше ми интересно да споря с "различното от моето мнение"/ох,а такива бол/.
Та,като заек тръгнах от рейтинговите блогери/например Борис Тодоров/ та попаднах в твоя.Да,ама няма какво да коментирам при теб-това което пишеш:Да така е,!Съгласен съм с теб.Какво да коментирам?Както виждам и опонентите ти няма какво да коментират по темата/поне в този пост/,а бягат в дървената философия на Мирча Кришан и краставицата,яйцето и кокошката...?Е не, не издържам да споря с "бетонни глави",които,като им свършат аргументите те псуват.Иначе винаги ми е бил по интересен форумът след поста,а не толкова самият пост.Разбираемо е,за това и цитираният от мен"гаулайтер" и други,като него са тук,защото форумите им са скучни и къси/не като брой учасници,а като полемика/.Е,като се включиш ти- ставаш черешката на тортата,а те те накацали.На финала ти си лапнишаран, те борци с канибали,а "ти и други,като теб сте виновни"...
Да и аз съм човек/надявам се/ ,да,с леви убеждения,но и далеч по-демократ от много накацалите те тук!
Успех,Венци!
цитирай
42. анонимен - Аз надзъртам от време на време и чакам да видя някаква ваша кратка визия на
28.02.2012 09:32
солидарното общество. Няма и няма. Но има вопли за "ние" и "вие". Дори твоите забележки към банките ми приличат на един съвременен лудизъм. Все едно е да обвиняваш далекопровода, че оказва електрическо съпротивление. Можеш да обвиняваш конструкторите и строителите му, че са го направили такъв. Но не и него.Икономиката и в частност банките са конструирани от хора, които бяха от вашите среди. Ей тука е разделителната ни линия. И не виждам как ще се преодолее. За вас "преди", беше добро, за мен "преди" беше лошо. За вас "преди" беше зона на "нашите". За мен "преди", беше зона на "вашите". И ако вземеш да твърдиш, че едно общество не се гради на трайни етични, морални, законови и иконимически основи, значи че не познаваш аксиоматични правила в общественото развитие. Виж двете Германии и двете Кореи.
цитирай
43. men - В историята трябда да се отбележят всичките престъпления към народа и държавата
28.02.2012 10:08
БКП/БСП трябва да понесе отговорността през историята и закона!

Бързо се изтриват следите - те това и правят - прехвърлят вината си си другите.
Не забравяйте - вълкът нрава си мени, комунистите - никога!
цитирай
44. men - Разбирам, че все пак признаваш, че ...
28.02.2012 10:12
boristodorov56 написа:
Разбирам, че все пак признаваш, че разграбването е планирано и целенасочено от комун.онанистическите гаулайтери - "Целта на доклада му беше :
-да се подготви основата за грабеж." За съжаление -дори за бетонните червени глави - отгледаната опозиция беше оръжието за съсипване на България

Какво трябваше да направят лапнишараните като теб - дето ги крепихте 20 години?

С двайсет годишна давност да ме обвиняват, че съм се борил против канибалите?

О, не - драги - ти и другите като теб сте виновни.
Вие им давахте сила, не аз!
Можеш да ме наречеш какъвто си искаш, но аз с удоволствие бих ги изпекъл в пожара на партийния дом. Дори съм убеден, че сега доста хора съжаляват, че не са го направили, а се подведоха по повика на 14 декември`89 - "да не преебем мирния преход" на Жельо продажника и свитата му от подбрани ченгета около него.

Дори червените безмозъчни лумпени щяха да са по-добре, ако БКП/БСП беше затрита или поне забранена, а ДС разгромена, както постъпиха в Източна Германия на 10 ноември - завзеха пунктовете на ЩАЗИ и ги скопиха от раз!

Да не си правим илюзии, че друго би ни помогнало - днешните резултати го показват.
Паралела с другите бивси соц. страни - също.

И все пак защо се случи така?

Това трябва да се каже официално със закон - историята не бива да се манипулира.


Комун .онанистическите гаулайтери и кремълските еничари от ДС са виновни за положението на България!

Комедия ла финита.

Приключвам спора.

цитирай
45. vencivaleri1951 - Като те чета Катана , защо ли си мисля че чета една несъстояла се "Калинка"
28.02.2012 10:52
Мсички неудачи в живота ти идват от комунистите...Те не ти давали да учиш, да работиш, да се черкуваш...Падна соца , пак ти виновни. Станали капиталисти. Ами трябва да се радваш бе човек. Дошли комунетата на твоята. Разбрали твоята...аристократичната ти правда. Тоест шаякът почналда мисли като дантелата.
Защо пак си недоволен. Ето и мен комунето 4то поколение- дребно, но капиталистче направихте. Трябва да подскачаш от радост. Аз бих се радвал например ако янките подадът молба за членство в ОНД и развеят сърп и чук над Белия дом. България в НАТО и ЕС...Дясно правителство, десен премиер, десни сборове във фиска, синове , дъщери и внуци на партизани, Татови министри, племеник на чл на Политбюро се осъзнаха , превъзпитаха и тръгнаха в крак с твоите идеи. Син на Марксист създаде Атлантическия клуб. Замести го също син на професор/ка/ по марксизъм и завеждащ отделна ЦК. Защо си недоволен бе Катана. Всичко ти е ОК. Ти капиталист, ние тръгнахме след теб...Къде ти е проблемът?
цитирай
46. анонимен - Абе човек, кога ще спреш с личностните анализи?
28.02.2012 11:16
Аз си признах всичко. С единствената цел да те накарам да формулираш кратичко твоето /вашето/ виждане за "Солидарното общество". Няма и няма. Има плява, шума, празни приказки и откровенни безсмислици. Това какво е? "Аз бих се радвал например ако янките подадът молба за членство в ОНД и развеят сърп и чук над Белия дом."
Сега ще ти кажа и къде е проблема. Комунетата /шаяка/ стана капиталист /дантела/ с нашите /откраднати/ пари. Прескочи ерата на постепенно натрупване и запазване на изграденото с поколения. Аз спирам да коментирам тук, че ми омръзна. То се казва един път, два пъти, дор до три пъти. Е, стига.
Или не разбираш /съмнявам се/ или се правиш, че не разбираш /най-вероятно/.
цитирай
47. vencivaleri1951 - Ами то Катана капитализъм се прави като гепиш парите на другиго.
28.02.2012 12:03
Още като отвориш Стария завет ще видиш, че някой гепил я овцете, я жената на някого и даже го поубил в дадени случаи. За това в Новия завет вече се раздава рибата и хлябовете по равно на всички Ето така е разбирал солидарността Месията и казал още , че имаш ли две ризи да дадеш едната на ближния си, и че по скоро камила ще мине през иглени уши от колкото прилепски лавкаджия през вратите на рая. Колкото до шаяка и дантелата. И аз не един път съм ти писал, че адептите на соца по правило са заможни/някои неприлично заможни/ и с блестящо образование и обратно адептите на пазара по правило тръгват от не високите слоеви на обществото и в началото са наемни клеркове в счетоводни къщи. Не винаги/тук противореча на Маркс, а и Енгелс му противоречи. Там му е и спорът с Херцен/ имането определя съзнанието. Ето Борето ще ти каже, че Вероятно потомците на Коларов са най голямите реститути в Пловдивско. От това което си ми говорил за себе си си мисля, че моята рода е доста по облагодетълствана от реституцията от твоята. Въпреки всичко ти смяташ, че реституцията е справедлив акт, а аз по начина който беше извършена я смятам за несправедлива и грозна. Защото болшинството от изхвърлените от "Софжилфонд" бяха хора отрудени и събирали мизерните си левчета да закупят наеманите от тях жилища. Зарад, адвокатска запетайка ги оставиха на улицата без подслон. Може би единственото справедливо последствие от тази вандалщина беше реституцията в Раковска 134. "Лакомията" не пожали блатодетелите си и им изпрати съдия изпълнител. Ти не искаш нищо друго освен ново преразпределение на собствеността . По декрет при това, или още по добре неправилните хора по време на преразпределението за по сигурно да ги затворят по стадионите с охрана от пред. Може и да ги погърмят малко. А ако не хванеш отново ръка/а ти няма да хванеш защото ще политиканстваш когато другите разпределят / след време отново ще искаш ново разпределение.
цитирай
48. анонимен - Окръжаващото ни,е отражение на вътрешното в нас!
28.02.2012 12:49
Не сме народ,не сме народ,а мърша,
хора,дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко,всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная!Аз не мога!"-общ е глас.
И не знаем,не можеме,не щеме,
да работим със себе си със време.
Само знаем и можеме и щеме,
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи,буйни,топорни,
пред други сме тихи,мирни,покорни...
Все нас тъпчат,кой от дето завърне...
Щот сме туткун,щото не сме кадърни...
Всякой вика "яман ни е хала!"-
А всякому,меракът е развала...

Не сме народ!Не сме народ,а мърша!
Пак ще кажа и с това ще свърша!
1975 г. П.Р.Славейков

Казаното от Дядо Славейков е за тези,които вечно търсят причините в комунизма
(който никога не е бил при нас,освен като идеология),вместо да се вгледат в себе си.

ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕМ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ СЕБЕ СИ И ДА СТАНЕМ ВСИЧКО ТОВА,КОЕТО Е ПРОТИВНО НА КАЗАНОТО ОТ СЛАВЕЙКОВ,НИЕ ВЕЧНО ЩЕ СИ КЛЕЧИМ ПРЕД ЕКРАНИТЕ,ЩЕ СИ ПОДХВЪРЛЯМЕ ОБИДИ И ПОЖЕЛАНИЯ И НИЩО
КРАЙ НАС НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

.. . СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ
ИСКА КАРАДЖАТА! Хр.Ботев
цитирай
49. vencivaleri1951 - Напълно споделям!
28.02.2012 13:20
анонимен написа:
Не сме народ,не сме народ,а мърша,
хора,дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко,всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная!Аз не мога!"-общ е глас.
И не знаем,не можеме,не щеме,
да работим със себе си със време.
Само знаем и можеме и щеме,
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи,буйни,топорни,
пред други сме тихи,мирни,покорни...
Все нас тъпчат,кой от дето завърне...
Щот сме туткун,щото не сме кадърни...
Всякой вика "яман ни е хала!"-
А всякому,меракът е развала...

Не сме народ!Не сме народ,а мърша!
Пак ще кажа и с това ще свърша!
1975 г. П.Р.Славейков

Казаното от Дядо Славейков е за тези,които вечно търсят причините в комунизма
(който никога не е бил при нас,освен като идеология),вместо да се вгледат в себе си.

ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕМ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ СЕБЕ СИ И ДА СТАНЕМ ВСИЧКО ТОВА,КОЕТО Е ПРОТИВНО НА КАЗАНОТО ОТ СЛАВЕЙКОВ,НИЕ ВЕЧНО ЩЕ СИ КЛЕЧИМ ПРЕД ЕКРАНИТЕ,ЩЕ СИ ПОДХВЪРЛЯМЕ ОБИДИ И ПОЖЕЛАНИЯ И НИЩО
КРАЙ НАС НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.

.. . СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ
ИСКА КАРАДЖАТА! Хр.Ботев


Благодаря!
цитирай
50. анонимен - Икономист
28.02.2012 16:30
Здравейте господа!Пак сте подкарали проблематиката от която само по-силно ще куркат червата ви.Прав е катана,ние никога няма да се помирим,не защото не можем,а защото не искаме.С кой от вас да си протегна ръка?Че я го вижте г-н Тодоров-той иска да ме хване за ръката,не за да се изкачи на горе,а да ме дръпне в неговата помийна яма.За разлика от много от пишещите тук,аз пък съм доволен.Мисля,че съм споделял тази позиция още от 2010 г.,когато започнахме да се замеряме с полит-икономически курешки с катана и венци.На катана му било зле тогава,а сега му е добре.На венци му било добре преди,но сега не му харесва.БТ56 нито тогава признава,че му е било кеф,нито сега отрича,че му се повръща.
Няма угодия.Ма пичове,прави сте!Няма и да има!Ще си идете от тоя свят с отворени очи и протегнати ръце.И що това-от алчност,завист и перверзна гордост.
Просто не искате да си дадете сметка,че бяхте подлъгани като селски,червенобузи,кръвени,моми обичливи.Девственото ви желание да натриете носа на партииният секретар ви заведе в синия папур и налапахте големия...там някяква рима.И нито да го преглътнете,нито да го изплюете.И понеже там ви го наместиха вашите,така най боли.Българина,най мрази да го минат,но най се срамува,ако сам се мине.Е както ви е споделил венци,пропуснали сте момента с преразпределението.
Ма кво значение кои са били там-гаулайтери от СССР,комун.онанисти от Лапландия,шаяци,талибани,червени отроци,деца на милиционери и каквито други се сетите.Т.е. най-големият боклук и отпадък се сетили какво да правят,а вас горкичките с автомати и базуки са ви карали по демократични митинги,да викате,по избори да си давате гласа за малките победи,но за винаги.Вместо да се хванете като истински благородници от Прилеп,първи братчеди на Барона от Мюнхаузен,за перуките и да се изтеглите от блатото,вие се мъчихте за демокрацията на тоз народ,а той ви показва чалга,турски сериали и руски кукиш.
Послушайте г-н Тодоров!В трагично-патетичният си вопъл поне е прав.За вас всичко е вече свършено.
цитирай
51. staler - грандиозната битка на идеологии и ...
29.02.2012 08:04
грандиозната битка на идеологии и светоусещане под този постинг,малко прилича на сапунена опера в която еднооки деистващи лица полагат неимоверни усилия да си избодат и читавите зрителни органи.ако виждаш полувината от истината,абсолютно сигурно е че другата полувина е лъжа.първо--всеко общ.-икон.-полит.устроиство има недостатъци и предимства.дори социализма от съветски тип.второ-- това не отменя медицинския факт че въпросния социализъм изостана безнадеждно технолог.,социално,полит.и т.н.от социализма/капитализма/ скандинавски /например/тип..трето---на наште маскари какъвто им беше социализма,такъв им е и капитализма-тоест калпав...четвърто--това е така ,защото те са калпави---безмерната им наглост,алчност и лакомия са равни единствено на пропорционално количество нац.нихилизъм,ибрикчииство,дупедавщина.пето---прехода го планираха в кремъл,но го договориха с вашингтон и брюксел./тук ще трябва да разочаровам г-н тодоров,за сега разстрел на стадион на президента на евролевицата не се предвижда/.шесто---но как е възможна такава договорка на демокр.запад с недемокр.изток?ами ето,възможна е---капитализма в русия,българия,грузия,полша,румъния,чехия,....а сега и либия,ирак,египет....е копие на този от уолстриит/макар и направено от лаина/.има някакви тесни кръгове-олигарси които движат нещата,другото е маргинализирано стадо.средна класа--курец.седмо---но какъв е този капитализъм без средна класа?ами ето такъв ,какъвто го виждате.то на евреите им даи малко власт и все на комунизъм го докарват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 2675879
Постинги: 672
Коментари: 11305
Гласове: 4003
Календар
«  Май, 2020  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031